City Lost Me door LostProject

21 april 2016, 14:29 | Jeroen

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei is City Lost Me, de nieuwe voorstelling van LostProject (huisgezelschap van de Tolhuistuin), drie keer te zien in Ostade A’dam.

In een geïmproviseerde thuishaven in het drukke Amsterdam, gaan theatermakers Priscilla Vaudelle en Tim van den Heuvel samen met elf jongvolwassene op zoek naar het ‘thuisgevoel’. Waar ligt dit als je opgroeit binnen verschillende culturen? De theatermakers nemen de toeschouwers mee in hun poging een veilige plek te creëren die zij ‘thuis’ kunnen noemen. Weet jij waar jouw thuis is?

We willen allemaal onze plek vinden in deze maatschappij. Een thuishaven waar je kunt zijn wie je bent en kunt zeggen wat je denkt. De verschillende gewoontes, normen en waarden die je meekrijgt van twee culturen probeer je samen te voegen en je eigen te maken. Wat is er voor nodig om je ergens ‘thuis’ te voelen?

LostProject

LostProject is een multiculturele theatergroep uit Amsterdam Zuidoost. Zij wil enerzijds een bewustwording creëren voor de ander of voor wat men als de ander ervaart en anderzijds een bewustzijn voor jezelf in deze maatschappij. Een meerderheid van de spelers van City Lost Me groeide op binnen twee verschillende culturen. Een rijkdom aan talen, kleuren, smaken, geluiden en geuren. Botsen deze met elkaar of komen ze juist samen op een plek die je ‘thuis’ noemt?

Priscilla Vaudelle en Tim van den Heuvel startten hun onderzoek naar het thuisgevoel eind 2015:

Wij maken deze voorstelling in de hoop dat onze overeenkomende verlangens naar een thuis ons bij elkaar brengt. Met het vooruitzicht dat wij met zijn allen een geheel kunnen vormen en samen kunnen leven. In de hoop dat iedereen zich beseft hoe rijk wij met elkaar zijn. En dat we kunnen leren van elkaars verschillen. Noem het idealistisch, maar het gevoel van samenhorigheid is waar wij op hopen. Net als de generaties voor ons, zijn wij Nederland dankbaar. Wij hebben echter minder de behoefte om pro etniciteit of pro kleur te zijn. Wij zitten voor ons gevoel overal tussenin, alsof wij geen thuis hebben. Niet daar, in het geboorteland van onze ouders, en niet hier, waar Wilders en wildvreemden op social media roepen dat wij terug moeten naar ons eigen land. Buren, vrienden, partners en collega’s schamen zich voor hun eigen landgenoten en hebben steeds het gevoel sorry tegen ons te moeten zeggen. Wij hopen op een toekomst waarin een nieuw Nederland een gegeven is zonder discussie.

Priscilla en Tim volgden de opleiding Theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In hun laatste jaar richtten zij samen LostProject op. Sinds 2013 maken zij aangrijpende theatervoorstellingen op locatie en in het theater.

LostProject ziet de maatschappij als een mozaïek. Wij vertellen de verhalen achter de verschillende stukjes en kleuren. Wij vieren de verschillen, omdat ze ons tot een groot kunstwerk maken. Wij oordelen niet. Wij willen een ‘ont-moeting’ creëren omdat wij niet geloven in schreeuwen om begrip en acceptatie, maar in het ontstaan ervan. Opnieuw kijken, zoals een kind naar de wereld kijkt. Vanuit het positieve, omdat de nieuwsgierigheid maakt dat je iets of iemand wilt leren kennen. Ont-moeten is voor ons belangrijk, zonder het moeten ontstaat er ruimte en lucht. Hierdoor is er ongedwongen een ingang tot een dialoog en uitwisseling van ervaringen.

Speeldata: vrijdag 20 mei 20.30u, zaterdag 21 mei 20.30u & zondag 22 mei 16.00u
Locatie: Ostade A’dam, Van Ostadestraat 233d Amsterdam

Meer info en tickets Ostade A’dam

Credits

Concept, regie: Priscilla Vaudelle, Tim van den Heuvel
Tekst: Omar Breeveld en spelers
Dramaturgie: Andrada Maria Șimo
Spel: Cherella Gessel, Daniel Joel Kolf, Danilo Hankers, Fabrizio Brancacho, Gigiano Hertog Usmany, Joshua Sabajo, Marousha Gudde, Melvina Figaroa, Sharina Bonevacia, Soulayma Mallaouch, Yassine Laoikili
Fotografie, flyerontwerp: Tim Hillege



Share |

Gerelateerde artikelen