Husbands and wives

22 mei 2016, 09:34 | Jeroen

Simon Stone regisseert Husbands and wives bij Toneelgroep Amsterdam, na zijn succesvolle regie van Medea voor het gezelschap. De première van Husbands and wives, naar het scenario van Woody Allen, vindt plaats tijdens het Holland Festival 2016. In de cast Hélène Devos, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Robert de Hoog, Ramsey Nasr en Halina Reijn.

Jack en Sally gaan scheiden. Het is een gedeelde beslissing, zo zeggen ze. Maar voor hun vrienden Gabe en Judy is het een ontzettende schok. Het besluit van Jack en Sally zet een keten van gebeurtenissen in gang die het leven van het viertal grondig overhoop haalt. Een gevecht tussen de drang naar vrijheid en de behoefte aan geborgenheid breekt los.

Simon Stone

Simon Stone tekent, na zijn radical bewerking en enscenring van Medea, voor een nieuwe regie bij Toneelgroep Amsterdam. Husbands and wives confronteert ons met vragen die we ons allemaal wel een keer stellen. Wanneer is een relatie voorbij? En hoe dan verder? Moet je vasthouden aan wat je hebt of juist openstaan voor iets heel nieuws? Hoe goed ken je jezelf, je partner, je vrienden? Kun je in een relatie eenzamer zijn dan wanneer je alleen bent?

Simon Stone over Husbands and wives:

Woody Allen tilt de banaliteit van moderne relaties op tot een Shakespeareaans niveau. Niemand is beter dan hij in het portretteren van de realiteit van de romantiek, met al haar gebreken. In Husbands and wives voegt hij daar nog een air van noodlottige afbraak aan toe. Het wordt Woody Allen, maar dan in de vorm van Who’s Afraid of Virginia Woolf. De relatie als nachtmerrie, waar alleen maar mee te lachen valt – zolang het kan. Want op het einde sta je daar in de regen zonder paraplu. Al de anderen zijn gelukkig, of ze hebben tenminste een manier gevonden om op een gelukkige manier ongelukkig te zijn. Maar jij staat daar nog altijd op iets te wachten, doorweekt, verbaasd, alleen.

Woody Allen

Woody Allen schreef en regisseerde Husbands and wives in de periode net voordat zijn eigen relatie met Mia Farrow op de klippen liep. Scènes waarin het verhaal zich ontwikkelt, worden afgewisseld met documentairescènes waarin de personages afzonderlijk worden geïnterviewd en terugblikken op wat er is gebeurd. Niet toevallig vertoont Husbands and wives nogal wat overeenkomsten met Scènes uit een huwelijk, het grote echtscheidingsverhaal van Woody Allens leermeester en bewonderd voorbeeld Ingmar Bergman.

rolverdeling

judy halina reijn
rain hélène devos
gabe ramsey nasr
michael robert de hoog
sally marieke heebink
jack aus greidanus jr.

Check hier de speellijst

ta-extra amsterdam

Op woensdag wordt een inleiding aangeboden, op vrijdag is er een nagesprek met acteurs en alle reguliere voorstellingen worden Engelstalig boventiteld.



Share |

Gerelateerde artikelen