Wunderbaum op Holland Festival

9 juni 2016, 08:30 | Jeroen

Wunderbaum zal gedurende het Holland Festival maar liefst met vier voorstellingen te zien zijn. Hieronder een overzicht.

The Future of Sex

De nieuwste voorstelling The Future of Sex, die samen met Arnon Grunberg en Johan Simons gemaakt is, gaat in première op 18 juni en is daarna nog op te zien op 19 juni in het Muziekgebouw aan het IJ. Arnon Grunberg is beide avonden gastacteur.

To Tinder or not to Tinder? Acteursgroep Wunderbaum onderzoekt, samen met schrijver Arnon Grunberg en regisseur Johan Simons, de toekomst van seks. Hebben we straks alleen nog maar interactieve, digitale seks? Is online seks per definitie veilig of zitten er ook aan een virtueel seksleven risico’s? Wunderbaum en Grunberg schrijven samen een tekst over nieuwe vormen van seks in een geglobaliseerde wereld.

The Future of Sex is een voorstelling over verlangen, bevrediging en onthechting. En toont ons de libertijnse wellust van Markies de Sade en klinische avatar-seks, en alles daartussen.

Van en met: Walter Bart, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten en Arnon Grunberg
Componist/muzikant: Simon Lenski
Tekst: Arnon Grunberg
Eindregie: Johan Simons
Producent: Wunderbaum
Coproducenten: Holland Festival, Rotterdamse Schouwburg

Stop Acting Now – extended edition

De film Stop Acting Now, die gemaakt is met regisseuse Mijke de Jong, ging afgelopen februari in première op IFFR. De extended edition – de film met voorstelling – is tijdens het Holland Festival op 5, 6 en 26 juni te zien in het EYE.

Ter afsluiting van hun project The New Forest maakte Wunderbaum een film waarin de groep stopt met acteren en overgaat tot écht handelen. In deze film volgt regisseur Mijke de Jong de verwoede pogingen van de acteurs om de wereld radicaal te veranderen. De één ontwikkelt een app voor stadstuiniers, de ander begint een ‘Tranenbar’, een plek voor zwaarmoedige verhalen. Maar goede ideeën blijken niet altijd makkelijk in de praktijk te brengen.

In de voorstelling Stop Acting Now – extended edition volgt na de film een theatrale aftertalk, waarin de oudgediende acteurs openhartig terugblikken op deze woelige gebeurtenissen. Wat hebben hun engagement en idealisme opgeleverd? Zijn ze ooit weer gaan acteren? Zijn ze überhaupt nog samen?

Van en met: Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten
Regie film: Mijke de Jong
Camera film: Emo Weemhoff
Producent film: Wunderbaum en Topkapi

De komst van Xia

Van 22 tot en met 25 juni herneemt Wunderbaum nog één laatste keer de muziektheatervoorstelling De Komst van Xia, waarmee we in 2013 The New Forest openden. Met een vernieuwde cast en met een grote groep Amsterdammers. De voorstelling speelt op een bijzondere locatie op de kop van het Java-eiland.

Xia komt! Verwelkom de nieuwe leider! Na de ontmaskering van de oude democratie is acteursgroep Wunderbaum een alternatieve samenleving begonnen: The New Forest. Op de kop van het Java-eiland verrijst een nieuw machtscentrum. Tijdens een ceremonie van Olympische proporties wordt de nieuwe autoriteit verwelkomd: Xia, een Chinees meisje.

Van en met: Walter Bart, Matijs Jansen, Hannah van Lunteren, Sylvia Poorta, Maartje Remmers, Marleen Scholten
Muziekcompositie: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong
Vormgeving: Bureau ZUS
Producent: Wunderbaum i.s.m. Ro Theater
Coproducenten: Holland Festival, Rotterdamse Schouwburg en Operadagen Rotterdam

Privacy

Acteurskoppel Wine Dierickx (Wunderbaum) en Ward Weemhoff (De Warme Winkel) gaan op zoek naar de grenzen van onze privacy in de gelijknamige voorstelling. Na de wereldpremière in Berlijn (Hebbel am Ufer), is de Nederlandse première op 10 juni in het Compagnietheater. De voorstelling is daar t/m 12 juni te zien.

“Privacy is niet langer de sociale norm” meldde Facebook oprichter Mark Zuckerberg onlangs. Nog niet zolang geleden ontroerden en provoceerden kunstenaars het publiek met hun vuile lakens en vieze peuken (Tracey Emin), de geboorte van hun kind (Ed van der Elsken en anderen) en intieme seksscènes (Andy Warhol onder andere). Een artistiek tijdperk is ten onder gegaan omdat iedereen zijn vuile was nu buiten hangt.

Schipperend tussen fictie en werkelijkheid, tussen de re-enactments van iconische kunstwerken en hun private leven, evoceren Ward en Wine de tijd waarin het intieme nog iets mysterieus had/ erotisch kon zijn. Een filosofisch huis tuin en keuken gesprek ontwikkelt zich tot de vraag ‘Hoeveel intimiteit kan een mens verdragen?’

Concept, tekst en spel: Ward Weemhoff & Wine Dierickx
Dramaturgie: Joachim Robbrecht
Geluidsontwerp: SM Snider
Decor- en lichtontwerp: Theun Mosk
Producenten: HAU, De Warme Winkel, Wunderbaum
Coproducenten: Holland Festival, Teatergarasjen



Share |

Gerelateerde artikelen