Toneel: De Dingen die Voorbijgaan

2 september 2016, 13:08 | Jeroen

Ivo van Hove regisseert De dingen die voorbijgaan, gebaseerd op de psychologische roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan van Louis Couperus.

Over de verwoestende invloed op een Haagse familie van een doodgezwegen passiemoord in Nederlands-Indië. Deze coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Toneelhuis wordt in september in de Ruhrtriënnale gecreëerd en is in oktober in Antwerpen en in december in Amsterdam te zien.

De dingen die voorbijgaan is het tweede deel in de Couperus-trilogie van TA. Couperus stond een ‘ontzettende, ontzaglijke tragedie’ voor ogen. We zien hoe een moord in Nederlands-Indië een verwoestende invloed blijft uitoefenen op de familie van de stokoude Ottilie en Takma. Het stilzwijgen van hun overspelige relatie en de moord op Ottilies echtgenoot laten diepe sporen na in de opeenvolgende generaties, die gevangen zitten in een onverwerkt verleden. Lot en Elly zijn de jongste telgen van dit verdoemde geslacht. Zij hopen zich uit de Haagse wurggreep te kunnen losmaken maar komen na hun huwelijksreis in Italië gedesillusioneerd weer thuis. Er is geen ontsnappen aan deze familie die aangetast is door vreselijke geheimen die het daglicht niet mogen zien.

Van Hove over De dingen die voorbijgaan

Heeft de familie niet lang genoeg geduurd? Dat is de verzuchting van Lot in De dingen die voorbijgaan. Op het einde, doodziek geworden van een niet geleefd leven, komt hij tot een onthutsende conclusie: ‘Er komt een andere tijd. Een ander geslacht. Er komt een tijd dat mensen elkaar verlaten, verdriet doen, en toch vinden dat het niet anders kan zijn, dat het goed is, omdat het is wat moet gebeuren.’ In het Den Haag van Louis Couperus is het onmogelijk je echte verlangens te volgen, onmogelijk jezelf te zijn. Het is een wereld van dwalende mannen en vrouwen in een samenleving als een gevangenis. Een groot koor. Een zwanenzang. Couperus schudt ons wakker. Deze wereld moet op de schop!

Check hier de speellijst.
Foto: © Jan Versweyveld



Share |

Gerelateerde artikelen