Ivo van Hove wint weer

4 oktober 2016, 20:53 | Jeroen

Vandaag ontving theater- en operaregisseur Ivo van Hove uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015. Sven Gatz prees Van Hove voor zijn rijk gevulde en baanbrekende palmares. De jury loofde hem om zijn indrukwekkend visionair parcours.

De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor Ivo van Hove tekende, is verbluffend. Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde. Wereldberoemd als hij is, heeft Ivo van Hove deze Vlaamse Cultuurprijs meer dan verdiend., aldus minister Gatz.

Voor de jury is het werk van Ivo van Hove al sinds 1981 grensverleggend. Hij weet als geen ander hoe hij klassieke teksten, romans en films kan vertalen naar de huidige tijd en wereldwijd een heel persoonlijke boodschap kan creëren. De theatertaal die hij ontwikkelde, is tegelijk analytisch, intens, lichamelijk en hartstochtelijk. Voor elke nieuwe tekst zoekt Van Hove een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm. ‘Hij gaf al als beginnend regisseur blijk van een visionair leiderschap, vaak tegen de stroom in.’, aldus de jury.

Ivo van Hove: Ik ben diep vereerd deze prestigieuze en belangrijke Cultuurprijs te ontvangen. Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog.

De Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste wordt jaarlijks toegekend voor uitzonderlijke prestaties tijdens een loopbaan, een integraal oeuvre of een verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden. Eerdere laureaten waren o.a. Hugo Claus, Gerard Mortier, Frie Leysen, Eric Antonis, Jan Decleir, Jan Hoet, Anne Teresa De Keersmaeker, Sigiswald Kuijken en Alain Platel.



Share |

Gerelateerde artikelen