Katie Mitchell regisseert De Meiden

2 november 2016, 08:20 | Jeroen

De controversiële regisseur Katie Mitchell maakt met De meiden haar debuut bij TA, Chris Nietvelt en Marieke Heebink spelen de hoofdrollen. Mitchells werk is baanbrekend en radicaal vanuit de blik van een vrouw. Met De meiden raakt ze de politieke thema’s van nu: gender, migratie en macht. Deze onontkoombare thriller gaat op 11 december 2016 in Amsterdam in première en reist tot eind mei door Nederland en België.

De Poolse zussen Claire en Solange werken al meer dan tien jaar als dienstmeid bij een rijke mevrouw in het Westen. Elke avond voeren ze in haar afwezigheid een rollenspel op waarin ze om de beurt hun mevrouw spelen. Ze nemen zich voor om haar te vermoorden en eindelijk hun waardigheid en vrijheid terug te winnen. Wat ooit ontstond als onschuldige fantasie, wordt stilaan bittere ernst. Fantasie en werkelijkheid raken met elkaar verstrengeld. De afloop is fataal.

Katie Mitchell: De meiden is een krachtig stuk. Ik hou van de drie sterke vrouwenrollen die het heeft – een zeldzaamheid in het theater – en van de manier waarop het kwesties als acteren en gender behandelt. Voor een regisseur is het een evenwichtsoefening tussen psychologisch realisme en poëtisch symbolisme: een uitdaging die ik graag aanga. Je moet ook een manier vinden voor de weergave van de thrillerachtige wendingen in het verhaal van deze twee meiden die hun bazin naar het leven staan. Het stuk mag dan al zeventig jaar oud zijn, het is in politiek opzicht relevant als je kijkt naar hoeveel vrouwen uit arme landen nog altijd laaggeschoold werk doen bij welgestelde vrouwen uit de Europese middenklasse.

Check hier de speellijst.

credits

van jean genet
regie katie mitchell
met thomas cammaert, marieke heebink, chris nietvelt
vertaling marcel otten
dramaturgie peter van kraaij
scenografie chloe lamford
lichtontwerp james farncombe
muziek paul clark
geluidsontwerp donato wharton
kostuums wojciech dziedzic
particulier producent emmerique granpré moliere



Share |

Gerelateerde artikelen