Race van het Nationale Toneel

8 november 2016, 22:43 | Jeroen

Kleedkamerpraat? Of voer voor advocaten? David Mamets Race, in regie van Eric de Vroedt, past feilloos in het huidige felle debat over racisme en seksisme. Trumps schunnige machopraat vertoont sterke gelijkenis met de teksten van de zakenman Charles Strickland, één van de personages in het stuk.

Race is een razendsnelle en spannende show over de vernietigende gevolgen van (positieve) discriminatie, die zich afspeelt op een Amerikaans advocatenkantoor.

RACE

Twee gehaaide topadvocaten (Werner Kolf en Mark Rietman) – de een zwart, de ander wit – worden benaderd door de rijke, witte zakenman Charles Strickland (Hein van der Heijden). Hij wordt ervan beschuldigd een zwarte vrouw in een hotel te hebben aangerand. Terwijl de media hem al hebben berecht als ‘seksist’ en vooral als ‘racist’, beweert hij onschuldig te zijn. Als de zwarte advocate in opleiding, Susan (Romana Vrede), zich iets teveel met de zaak bemoeit, barst op het advocatenkantoor een vlijmscherpe strijd los waarbij schuld, seks, leugens en ras een venijnige cocktail vormen. Hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk? Eric de Vroedt debuteert met RACE als regisseur en artistiek leider bij het Nationale Toneel. De Vroedt heeft de ambitie om met RACE te reflecteren op de actualiteit, en een beetje scherpte en humor toe te voegen aan het huidige debat over racisme en seksisme. Hij ensceneert RACE voor het Nationale Toneel als een visueel spektakel met dubbelzinnige acts.

Race ging op 5 november in première in de Koninlijke Schouwburg, Den Haag en is tot en met 14 januari 2017 door heel het land te zien.

Check hier de speellijst.

Met Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede
Tekst David Mamet, vertaling Pieter en Sascha Hilhorst, regie Eric de Vroedt, Dramaturgie Rezy Schumacher, decorontwerp Maze de Boer, kostuums Lotte Goos, Lichtontwerp Bernie van Velzen, geluidsontwerp Remco de Jong en Florentijn Boddendijk, kap en grime-ontwerp Cynthia van der Linden, regie-assistentie Daria Bukvić. Foto: Barrie Hullegie



Share |

Gerelateerde artikelen