Wish you were here: (on)vrijheid

23 november 2016, 22:49 | Jeroen

In de programmaserie Wish you were here gaat Toneelgroep Amsterdam dieper in op het thema vrijheid, dat dit seizoen als een rode draad door haar producties loopt. Na een avond over (on)vrijheid in relaties, staat op maandag 28 november sociale (on)vrijheid centraal. Kunnen we allemaal vrij zijn of is de vrijheid van de een, de onvrijheid van een ander?

Op maandag 28 november loodst gastheer Lex Bohlmeijer het publiek door de avond in de Stadsschouwburg Amsterdam waarin gesprekken afgewisseld worden met door Hélène Devos, Dieuwertje Dir, Jip van den Dool en Harm Duco Schut gelezen scènes uit o.a. De meiden.

Check hier voor meer informatie.

In De meiden van Jean Genet spelen de Poolse zussen Claire en Solange in de slaapkamer van een groot huis in de stad om beurten de ‘madame’ na bij wie zij in dienst zijn. Waarom doen zij dat? Uit frustratie om de heersende klassenverhoudingen? Uit woede of afgunst? Of omdat het voor hen een manier is om – al is het maar voor heel even – vrij te zijn?

Katie Mitchell

Als opmaat voor de première van De meiden nodigt TA regisseur Katie Mitchell, auteur Koen Haegens en politiek filosoof Tamar de Waal uit om – samen met de acteurs die voor de allereerste keer fragmenten voor publiek lezen – een avond dieper in te gaan op het thema sociale (on)vrijheid.

Katie Mitchell (regisseur van De meiden) legt de vinger op plekken in de maatschappij waar het wringt en schuurt. Ze praat over haar radicale benadering van de positie van migranten, macht en machtsmisbruik, uitbuiting, gender en travestie vanuit het vrouwelijk perspectief.

‘Waarom zijn we nog niet allemaal zzp’er?’, stelt Koen Haegens (Volkskrantredacteur economie) in zijn boek De grootste show op aarde: de mythe van de markteconomie. ‘Wat is er zo bezien vrijer en concurrerender dan telkens opnieuw je arbeid verkopen aan de beste bieder? Dat zou pas echt marktwerking zijn.’

‘Voor ingesloten burgers roepen we moord en brand als hun onvervreemdbare rechten of politieke inspraak worden ontzegd, en stappen we in het uiterste geval naar de rechter. Maar als het aankomt op de uitgeslotenen is het een kwestie van welwillendheid of er überhaupt aan hen wordt nagedacht, laat staan dat ze worden geraadpleegd.’, zegt politiek filosoof Tamar de Waal.

Haegens en De Waal brengen elk een lezing vanuit de centrale vraag: wat betekent vrijheid in de geglobaliseerde wereld als die ten koste gaat van anderen? Is de flexibilisering van de arbeidsmarkt het bewijs van ultieme vrijheid of maakt het ons tot slaven? En hoe verhoudt onze arbeidsethiek zich tot migranten die op zoek zijn naar een betere wereld?

De volgende edities van Wish you were here vinden plaats op 30 januari en 24 april.



Share |

Gerelateerde artikelen