Recensie: De Meiden door de TA

11 december 2016, 20:24 | Jeroen

Vanmiddag de premiere van De Meiden door de Toneelgroep Amsterdam onder regie van Katie Mitchell. Naar het boek Les Bonnes uit 1947 van Jean Genet.

Het was weer premiere tijd vandaag. Na donderdag het geweldige De dingen die voorbijgaan. Nu dus De Meiden. Andere cast, productie en regie. Andere stijl en een ander thema. Waar het bij De dingen die voorbijgaan om lust en geheimen gaat, is De Meiden een stuk over onderdrukking van vrijheid en verlangen naar een ander leven, een nieuwe toekomst.

Het lijkt vanaf het begin van het stuk een droom te zijn voor de Poolse dienstmeiden Solange en Claire, gespeeld door Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Ze spelen een raar rollenspel waarbij ze telkens hun mevrouw vermoorden.

Het verlangen naar vrijheid, neemt het over van de ratio. Ze voelen zich onderdrukt en vernedert. Wanneer dan ‘de mevrouw’ zelf haar opwachting maakt word duidelijk waarom. Gespeeld door Thomas Cammaert is het een verrassende keuze deze man de rol te laten vertolken. Hij doet dit met verve. Hij weet een egoistische, egocentrische en arrogante vrouw neer te zetten. In het publiek wordt sterk gereageerd op ‘de mevrouw’. Ze is vol leven, maar genadeloos. Het is een soort aai poesje, aai poesje, rot kat dat ze speelt met de meiden.

We krijgen als publiek sympathie met de meiden. Waar ze eerst excentriek en een beetje gek leken, begrijpen we het verlangen de fantasie tot leven te brengen. De gevolgen zijn fataal.

Veel verrassingen en goed spel. De eerder genoemde Cammaert levert een heerlijk gemene rol en Chris Nietveld en Marieke Heebink zijn als altijd heel sterk. Wat mooi was aan de twee hoofdrolspeelsters is dat ze elkaar de ruimte gaven. Ze voeden elkaar en weten feilloos elkaar aan te vullen. Wat ik ook erg knap vond was dat ze beide gedurende het stuk Pools spraken (wat in de boventiteling vertaald werd).

Weer een heerlijke ervaring bij de Toneelgroep Amsterdam.

Check hier de speellijst.Share |

Gerelateerde artikelen