Calcutta, vastenavond

25 december 2016, 14:50 | Jeroen

Een zwarte komedie over medisch toerisme, verziekte familieverhoudingen en het bankroet van het Westerse superioriteitsdenken.

Voormalig KLM-piloot Kick Scheephuizen (Kees Hulst) en zijn vrouw Wies (Elsie de Brauw) verblijven tien dagen in Hotel Presidency in Calcutta, niet zo ver van het Rabindranath Tagore International Hospital. Wies zal daar een kleine facelift en neuscorrectie ondergaan.

Als voormalig piloot weet Kick dat je internationaal moet denken: de wereld is groter dan Nederland. De medische faciliteiten zijn prima in India, de artsen uitstekend opgeleid en de kosten een fractie de tarieven bij ons.

Een eeuwige jeugd vs slopende spierziekte

Kick geniet ervan dat hij zijn vrouw kan geven wat ze verlangt: een eeuwige jeugd. Zelf heeft hij minder geluk. Een slopende spierziekte heeft hem inmiddels aan een rolstoel gekluisterd. Daarom stond zijn zus Bes (Ria Eimers) erop dit keer mee te gaan om haar broer te ondersteunen.

Voor Kick en Wies is Calcutta bekend terrein omdat Wies hier eerder onder het mes is gegaan, maar voor Bes is het de eerste keer buiten Europa en ook nog eens de eerste keer dat ze thuis vastenavond overslaat. Wat Bes een spannend avontuur leek in een ver, exotisch land, draait uit op een grimmig carnaval waarvan geen van drieën ongeschonden terugkeert.

Calcutta, vastenavond is een nieuwe theatertekst van Robert Alberdingk Thijm, die eerder de Bellevue Lunchtheatervoorstelling Motregenvariaties schreef.

Spel Elsie de Brauw, Ria Eimers, Kees Hulst tekst Robert Alberdingk Thijm regie Warre Simons geproduceerd door Bellevue Lunchtheater (op tournee: Bellevue Producties) beeld Ben van Duin

– Dinsdag 14 maart t/m vrijdag 7 april (m.u.v. zo/ma), 12.30 uur Theater Bellevue, Amsterdam, website

- Dinsdag 11 april, 20.15 uur Theater aan het Spui, Den Haag

- Donderdag 13 & vrijdag 14 april, 20.30 uur Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht

- Zaterdag 15 april, 20.30 uur Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

- Dinsdag 25 & woensdag 26 april, 20.30 uur Toneelschuur, Haarlem

- Dinsdag 3 & woensdag 4 mei, tijd NTB Minard Schouwburg, Gent (B)



Share |

Gerelateerde artikelen