Emilia Galotti door Maren E. Bjørseth

3 januari 2017, 11:34 | Jeroen

Regietalent Maren E. Bjørseth (1984, Noorwegen) neemt de toneelklassieker Emilia Galotti ter hand. In een kleurrijke, licht absurde voorstelling gaat zij op zoek naar de vrouw achter het mooie gezicht. Emilia Galotti, met Diewertje Dir in de titelrol, is een coproductie van Toneelschuur Producties en TA-2/Toneelgroep Amsterdam.

De première is op zaterdag 21 januari 2017 in Toneelschuur Haarlem, gevolgd door een landelijke tournee.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Synopsis

De prins van Guastalla is niet gewend om ‘nee’ te horen. Als hij zijn oog laat vallen op het mooiste meisje van het land, het burgermeisje Emilia Galotti, verwacht hij haar snel voor zich te winnen. Haar aanstaande huwelijk met graaf Appiani is alleen maar een kleine hobbel op weg naar zijn doel. Wanneer hij onverwacht op verzet stuit van de familie Galotti, volgt een grimmig machtsspel. Man en vrouw, adel en burgerij komen tegenover elkaar te staan. De inzet van het spel, Emilia, lijkt slechts een speelbal. Maar zij laat zich van een onverzettelijke kant zien wanneer ze haar lot in eigen hand neemt.

Maren E. Bjørseth over Emilia Galotti: In een kleurrijke, lichtelijk absurde, maar harde wereld ga ik op zoek naar de vrouw achter het mooie gezicht. Naar de kracht en de eigenwijsheid, de seksualiteit en de grote wanhoop van een jonge vrouw die in een onmogelijke situatie wordt geplaatst. Wie zijn de Emilia’s van onze tijd? Ik ben gefascineerd door de vrouw als symbool, als machtspersoon en als machteloos object. Sterke vrouwen komen steeds terug in mijn voorstellingen en Emilia Galotti is een nieuwe stap in deze zoektocht.



Share |

Gerelateerde artikelen