Roeland Fernhout in Ivanov

18 januari 2017, 13:06 | Jeroen

Roeland Fernhout staat voor het eerst sinds zijn vertrek bij Toneelgroep Amsterdam weer in het theater in de Toneelschuur productie Ivanov. De première vindt plaats op donderdag 2 maart 2017 om 20.30 uur in de Toneelschuur Haarlem. Daarna is Ivanov tot en met 15 april te zien in de Nederlandse theaters.

Jij bent een goeie vent, intelligent ook, maar je mist iets. Je hebt geen panache, weet je. Jij bent een medisch geval, een klinische droeftoeter. Je zou het eens groots moeten aanpakken, zodat iedereen ervan staat te kijken. (uit: Ivanov)

Première: 2 maart 2017, Toneelschuur, Haarlem
Tournee: 25 februari t/m 15 april 2017
Meer informatie: Website

Regisseuse Nina Spijkers (Phaedra’s Love, Don Carlos) kiest voor een klassieker van Tsjechov, maar zet deze naar haar eigen hand met een enorme hoeveelheid energie en humor, mede te danken aan de nieuwe tekstbewerking van Casper Vandeputte. Een Tsjechov om naar uit te kijken met naast Roeland Fernhout o.a. Hajo Bruins, Wendell Jaspers, Xander van Vledder en Tijn Docter.

OVER IVANOV

Ivanov is een Russische landeigenaar, die voelt dat het leven hem door de vingers glipt. Hij heeft geen doel in het leven en heeft schulden gemaakt. Hij is ongelukkig en zijn vrouw is stervende. Hij zoekt afleiding en reuring bij de buren en hun prachtige dochter, Sasja, die totaal voor hem valt. Zijn omgeving probeert hem te herinneren aan zijn verantwoordelijkheden richting zijn vrouw en landgoed. Maar Ivanov voert een groter gevecht; namelijk een gevecht tegen de zwaarmoedigheid.

NINA SPIJKERS OVER IVANOV

“De personages van Tsjechov verlangen altijd extreem naar iets; liefde, verhuizen, geld, erkenning of in ieder geval verandering. Maar de mogelijkheden op het Russische platteland waren beperkt en dit leidde tot stilstand. Deze Ivanov gaat juist over het gevecht daartegen. Onze wereld raast. Overal is beweging. Overal is geluid. Overal is noodzaak. Overal zijn mensen. Overal zijn schermen. Onze wereld is er een die over je heen dendert als je niet uitkijkt. Wij staan niet stil omdat we niets kunnen, wij willen niets omdat er teveel kan. Ivanov is als een plant die teveel water krijgt en daardoor verzuipt.“

CREDITS

Ivanov is een voorstelling van Toneelschuur Producties
tekst: Anton Tsjechov vertaling: M. Wiebes en Y. Bloemen bewerking: Casper Vandeputte regie: Nina Spijkers met: Roeland Fernhout, Hajo Bruins, Tijn Docter, Wendell Jaspers, Xander van Vledder, Minne Koole, Nimuë Walraven decor: Katrin Bombe kostuum: Bernadette Corstens licht: Casper Leemhuis geluidsontwerp: Timo Merkies met dank aan: Martine Manten foto: Annaleen Louwes



Share |

Gerelateerde artikelen