Sign of the Times: Le nationalisme, c'est la guerre!

25 mei 2018, 14:19 | Jeroen

Speciaal voor de tweede editie van het Forum on European Culture regisseert Ivo van Hove de collagevoorstelling Sign of the Times: Le nationalisme, c’est la guerre! – naar de uitspraak van François Mitterrand.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal samen met acteurs van Toneelgroep Amsterdam en de Amerikaanse politieke denker Mark Lilla (Columbia University, NY) haar opwachting maken. Deze eenmalige voorstelling, een van de hoogtepunten van het festival, laat de positieve en negatieve aspecten van identiteit, emancipatie en identiteitspolitiek zien. Wanneer is identiteit een verbindende factor en wanneer sluit het mensen uit?

Obama, Couperus, Shakespeare en Hitler

De collagevoorstelling reist door de theatergeschiedenis, literatuur en filosofie om belangrijke identiteitsvragen die in onze huidige samenleving spelen aan te kaarten. De beroemde Amerikaanse politicoloog Mark Lilla, auteur van The Once and Future Liberal: after Identity Politics (2017) geeft een lezing, voorafgaand aan de voorstelling. Na de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, schreef Lilla een vlammend betoog waarin hij stevige kritiek uitte op identiteitspolitiek die volgens hem heeft geleid tot de overwinning van Trump. Met zijn ideeën stuitte Lilla op hevige kritiek, zowel van politiek links als rechts. Voor Sign of the Times focust Lilla zich op de Europese context. Wat is de invloed van identiteitspolitiek op Europa?

Sign of the Times: Le nationalisme, c’est la guerre! | za 2 jun 20:30 | Stadsschouwburg Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam, De Balie en Stadsschouwburg Amsterdam slaan sinds dit seizoen de handen ineen met de nieuwe programmaserie Sign of the Times. Via theater, lezingen en debat onderzochten we dit seizoen hét maatschappelijke thema van vandaag: identiteit. Komend seizoen onderzoeken we de rol die woede speelt en kan spelen in onze politiek en samenleving.

Forum on European Culture
Dit programma is onderdeel van de tweede editie van het Forum on European Culture: ‘Act for Democracy!’, georganiseerd door De Balie en DutchCulture.

Beeld: © Jan Versweyveld.Share |

Gerelateerde artikelen