Van Hove en De Keersmaeker maken West Side Story in New York

13 juli 2018, 09:12 | Jeroen

Gister maakte vooraanstaand film- en theaterproducent Scott Rudin bekend dat Ivo van Hove West Side Story zal regisseren. De choreografie is in handen van Anne Teresa De Keersmaeker. West Side Story gaat op 6 februari 2020 in New York in première. Het artistieke team bestaat verder uit Jan Versweyveld (scenografie en lichtontwerp), An D’Huys (kostuums) en Tal Yarden (video).

Topproducer Scott Rudin – die in het verleden de Broadway-regies van Van Hove, A View from the Bridge en The Crucible produceerde – brengt met West Side Story voor het eerst in hun carrière Van Hove en De Keersmaeker samen.

‘Het is een hele eer West Side Story op Broadway te mogen regisseren. Ik beschouw Bernsteins musical als een meesterwerk van de twintigste eeuw. In onze wereld waar gemeenschappen, culturen weer radicaal tegenover mekaar staan en er al te vaak naar geweld als oplossing wordt gegrepen, is deze musical meer dan ooit relevant. Ik ben ook ontzettend blij dat Anne Teresa De Keersmaeker dit samen met ons wil maken. Ik beschouw haar als één van de toonaangevende choreografen in de wereld. Het is voor het eerst dat in de Verenigde Staten een nieuwe choreografie wordt toegelaten.’, aldus Ivo van Hove.

West Side Story, met de muziek van Leonard Bernstein en de liedteksten van Stephen Sondheim, wordt beschouwd als een van de beste musicals ooit geschreven. De Amerikaanse musicalklassieker van Arthur Laurents uit 1957 is een vrije bewerking van Shakespeares Romeo en Julia. Het (liefdes)verhaal van Tony en Maria speelt zich in dit geval af tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York. De verfilming door Jerome Robbins en Robert Wise in 1961 werd met maar liefst 10 Oscars bekroond en maakte liedjes als Maria, America, Tonight, Gee Officer Krupke en I Feel Pretty tot all time classics.

‘This is Ivo van Hove’s first Broadway musical, and I’m eager to see what he does with it. What keeps theater alive over time is reinterpretation, and when that reinterpretation is as invigorating as his productions of A View from the Bridge and The Crucible, it makes for something to look forward to with excitement.’, verklaarde Stephen Sondheim.

West Side Story gaat 6 februari 2020 in New York in première. Verdere details zoals locatie en cast worden later bekendgemaakt.Share |

Gerelateerde artikelen