ITA: Scènes uit een huwelijk

9 augustus 2018, 17:15 | Jeroen

Het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), voorheen Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam, start seizoen 18/19 met de publiekslieveling Scènes uit een huwelijk. Ivo van Hoves eerste regie van een tekst van Ingmar Bergman is sinds de première in 2005 uitgegroeid tot een evergreen. De voorstelling is vanaf 17 augustus met Engelse boventiteling te zien in Amsterdam en reist later in het seizoen langs verschillende Nederlandse en Belgische theaters.

Johan en Marianne lijken het perfecte echtpaar, maar scène na scène verdwijnt dit mooie plaatje door leugens en illusies. Hun huwelijk loopt op de klippen, ze hertrouwen allebei, maar vinden elkaar weer in een moment van intimiteit. Scènes uit een huwelijk gaat over gespeelde onkwetsbaarheid en kleinmenselijke behoeften, tussen het verlangen anderen te behagen en ongemakkelijk eigenbelang, tussen het geloof in een maakbare wereld en de aanvaarding van het eigen falen.

Scènes uit een huwelijk is een bijzondere theaterervaring. Johan en Marianne worden gespeeld door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden. Het publiek is op slechts enkele meters afstand van de acteurs getuige van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar. Celia Nufaar ontving de Colombina, prijs voor beste vrouwelijke bijrol.

Van Ingmar Bergman | Regie Ivo Van Hove | Met Claire Bender, Charlie-Chan Dagelet, Janni Goslinga, Eva Heijnen, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Alwin Pulinckx, Camilla Siegertsz, Bart Slegers, Maartje van de Wetering, Benjamin de Wit | Vertaling Karst Woudstra | Dramaturgie Bart Van Den Eynde | Scenografie, Lichtontwerp, Kostuums Jan Versweyveld | Coproductie Kaaitheater

Speellijst 18/19

Internationaal Theater Amsterdam vr 17, za 18, di 21, wo 22, vr 24, za 25 aug
Stadsschouwburg Utrecht wo 5, do 6, za 8, zo 9 sep
Koninklijke Schouwburg Den Haag do 13 t/m za 15 sep
Parktheater Eindhoven wo 6, vr 8, za 9 feb
Parkstad Limburg Theaters Heerlen wo 13, do 14 feb
De Warande Turnhout vr 1, za 2 mrt
Theater Rotterdam di 5, wo 6 mrt
Chassé Theater Breda vr 8, za 9 mrt
Stadstheater Arnhem di 12, wo 13 mrt
Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden vr 15 mrt
Stadsschouwburg Groningen di 19, wo 20 mrt
Theater aan het Vrijthof Maastricht za 23, zo 24 mrt
Theater aan de Parade Den Bosch wo 27, do 28 mrt
Theaters Tilburg za 30, zo 31 mrt

Foto Scènes uit een huwelijk © Jan VersweyveldShare |

Gerelateerde artikelen