Michiel Van Erp regisseert Het Hout bij ITA

4 november 2018, 19:44 | Jeroen

Filmer des vaderlands. Zo werd Michiel van Erp, bekend van o.a. de met prijzen overladen tv-serie Ramses, getypeerd in 2016, het jaar dat hij vijfentwintig jaar als documentairemaker actief was. Nu regisseert hij voor ITA Het hout van Jeroen Brouwers.

Synopsis

Jeroen Brouwers verblijft als kind in een jappenkamp in Indonesië. Na de oorlog komt hij in Nederland in een pensionaat terecht. Het is strafkamp en concentratiekamp in één. Vele jaren later schrijft hij met de bekroonde roman Het hout (2015) deze ervaringen van zich af. Brouwers doopt zijn pen in gif als hij het beeld schetst van een rooms klooster annex jongenspensionaat waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos haar gang kan gaan. Hij krijgt er in 2015 de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek voor, de ECI-Literatuurprijs.

Check hier voor meer informatie en kaarten.

De regisseur en schrijver over Het Hout

Van Erp: ‘Het hout gaat over de mechanismen die schuilgaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. En over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je daar wat tegen wil doen, en over de moed die nodig is om naar voren te stappen.’ De voorstelling – met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Aus Greidanus jr., Maria Kraakman, Thomas Cammaert en Achraf Koutet – gaat 4 november in wereldpremière. Het boek werd voor het toneel bewerkt door Jibbe Willems.

Brouwers: ‘Wat bezielde die mensen om te blijven en om te zwijgen? Dat was ook de uitdaging voor me: geloofwaardig maken dat Bonaventura niet weg kán, niet spreken kán.’ Van Erp: ‘Voor mij staat het jongenspensionaat waar het verhaal van Het hout zich afspeelt voor veel meer gesloten gemeenschappen. We leven in een wereld waar onthullingen over machtsmisbruik en seksuele intimidatie aan de orde van de dag zijn. Het hout gaat over de mechanismen die schuil gaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. Over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wilt doen en over de moed die nodig is om naar voren te stappen. En dat uiteindelijk liefde overwint. Het hout is ook een ode aan het schrijverschap van Jeroen Brouwers. In de theaterbewerking door Jibbe Willems is zijn taal in stand gebleven. De woorden van Brouwers schieten als kogels door de kerk.’

Speellijst 18/19

wo 31 okt 14:00 ITA openbare repetitie
do 1 nov 20:30 ITA try-out
vr 2 nov 20:30 ITA try-out
za 3 nov 20:30 ITA try-out
zo 4 nov 16:00 ITA wereldpremière
wo 7 nov 20:30 ITA inleiding
do 8 nov 20:30 ITA boventiteling
vr 9 nov 20:30 ITA nagesprek
za 10 nov 20:30 ITA
wo 17 apr 20:30 ITA inleiding
do 18 apr 20:30 ITA boventiteling
vr 19 apr 20:30 ITA nagesprek
za 20 apr 20:30 ITA
di 23 apr 20:30 ITA
wo 24 apr 20:30 ITA inleiding
do 25 apr 20:30 ITA boventiteling

Beeld: © Jan Versweyveld.Share |

Gerelateerde artikelen