Programmering 19/20 ITA

29 mei 2019, 17:56 | Jeroen

Internationaal Theater Amsterdam presenteert de programmering voor het seizoen 19/20. Een speciaal seizoen, omdat de schouwburg aan het Leidseplein 125 jaar bestaat. Ze vieren dit jubileum met grote namen en bijzondere voorstellingen uit de theater- en danswereld. Op zaterdag 24 augustus is er tijdens de Uitmarkt een gratis toegankelijke, grote open dag.

Sinds 23 mei staan de volledige lijst van nieuwe voorstellingen online op ita.nl en start de kaartverkoop.

In het najaar komt de grootmeester van de moderne dans William Forsythe en ze tonen Elfriede Jelinek’s Am Königsweg, uitgeroepen tot dé voorstelling van het jaar 2018 in Duitsland. Isabelle Huppert speelt in regie van Robert Wilson. Verder zijn er actuele bewerkingen van Tosca door Theater RAST. Ze continueren de kerstprogrammering met de familievoorstelling De Toverfluit.

Bij het ITA-ensemble is er de wereldpremière van Freud, een bijzondere samenwerking met FC Bergman. Maar ook eigentijdse versies van Op hoop van zegen (tekst en regie Simon Stone) en Kinderen van Nora (naar Ibsen, tekst en regie van Robert Icke). Nanouk Leopold regisseert De Thuiskomst, dé klassieker van Harold Pinter. Daarnaast is er Wie heeft mijn vader vermoord van Edouard Louis, met Hans Kesting in regie van Ivo van Hove. Het ITA-ensemble reist door Nederland met Het hout, Husbands and wives, La voix humaine en Oedipus door Nederland en speelt in Edinburgh, Moskou, Seoul, Luxemburg, Sao Paolo, Antwerpen, London, Milaan, Beijing. ITA speelt en presenteert in komend seizoen totaal ruim 500 voorstellingen.

ITA-ENSEMBLE

Freud
Een van de meest opvallende voorstellingen en samenwerkingen van het komende theaterseizoen is ongetwijfeld Freud i.s.m. FC Bergman (coproductie Het Toneelhuis). Ivo van Hove is de eerste die het fascinerende epos van de Franse schrijver Jean–Paul Sartre over het onverzettelijke genie Sigmund Freud ensceneert. Rusteloos, getormenteerd en visionair zoekt de jonge Freud naar wie we eigenlijk zijn en wat ons drijft. Op 22 september 2019 gaat Freud in wereldpremière.

De thuiskomst
Vanaf 10 oktober 2019 is De thuiskomst te zien, geregisseerd door Nanouk Leopold. Zij won als filmregisseur in Nederland een Gouden Kalf. Haar films werden geselecteerd voor prestigieuze festivals als Cannes en Berlijn. Leopold regisseert bij het ITA-ensemble een van de meest gespeelde stukken van de Engelse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar voor literatuur Harold Pinter. Met Maarten Heijmans, Fred Goessens, Achraf Koutet, Maria Kraakman, Majd Mardo en Gijs Scholten van Aschat.

Kinderen van Nora
Robert Icke bewerkte Nora van Henrik Ibsen tot een nieuwe voorstelling – Kinderen van Nora. Hij geldt als hét grote talent van het jonge Britse toneel. Bij ITA schreef en regisseerde Icke vorig jaar een geheel nieuwe versie van Oedipus. Kinderen van Nora gaat over wat we van onze ouders erven, maar wat niet in het testament staat. Met Hélène Devos, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Robert de Hoog, Majd Mardo, Frieda Pittoors en Steven Van Watermeulen. De voorstelling gaat in april 2020 in première.

Op hoop van zegen
Simon Stone is één van de meest gevraagde internationale theatermakers. Dit seizoen schrijft hij een eigentijdse versie van Op hoop van zegen (Herman Heijermans). Hij verplaatst het vissersdorp dat in het stuk centraal staat, naar de aankomsthal van een luchthaven. De voorstelling gaat in mei 2020 première in deSingel in Antwerpen en is in juni te zien in Amsterdam, in het kader van het Holland Festival. Met Fred Goessens, Janni Goslinga, Maarten Heijmans, Achraf Koutet, Hugo Koolschijn, Maria Kraakman, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg en Bart Slegers.

Wie heeft mijn vader vermoord
Édouard Louis is dé nieuwe ster aan het firmament van de Franse literatuur. Deze geëngageerde auteur schrijft over de huidige arbeidersklasse, die door de samenleving is vergeten en veronachtzaamd. Wie heeft mijn vader vermoord is het aangrijpend verhaal over een vader, die op zijn vijftigste fysiek en mentaal een wrak is door het harde werk in de zware industrie van Noord-Frankrijk. Ivo van Hove regisseert, Hans Kesting speelt. De coproductie met deSingel Antwerpen is van 1 t/m 5 april te zien in Antwerpen en van 7 t/m 17 mei in Amsterdam.

Reprises
ITA herneemt zeven producties, vanwege de niet aflatende belangstelling van het publiek. Door de samenwerking met andere theaters wordt komend seizoen bovendien een nog breder publiek bereikt. Zo is de voorstelling Een klein leven opnieuw te zien bij ITA en wegens overweldigende belangstelling ook in Koninklijk Theater Carré. La voix humaine – de solovoorstelling die Halina Reijn al 10 jaar met veel succes speelt – is ook te zien in DeLaMar Theater. Daarnaast zijn er reprises van De kersentuin, geregisseerd door de internationaal gevierde Engelse regisseur Simon McBurney, Het jaar van de kreeft en Medea, Het hout en Vallende man.

PROGRAMMA
In dit jubileumseizoen heeft ITA een aantal bijzondere namen uit de nationale en internationale theater- en danswereld uitgenodigd naar Amsterdam te komen. Een volledig overzicht vind u op ita.nl Enkele hoogtepunten:
Mary Said What She Said
Eén van de meest charismatische en invloedrijke actrices van deze tijd, Isabelle Huppert, is in september 2019 te zien in Mary Said What She Said, een nieuwe regie van de Amerikaan Robert Wilson.

Tosca
Regisseur Celil Toksöz herkent de huidige politiek van het Midden-Oosten in Puccini’s Tosca, een verhaal over macht en liefde in Rome in 1800. Voor de Tosca die hij maakt met Theater RAST, worden nieuwe libretto’s en arrangementen geschreven. De volksopera wordt nu geheel gezongen in het Koerdisch met een nieuwe tekst. Een machthebber, een kunstenaar en een intellectueel worden geconfronteerd met een vluchteling die onderdak zoekt. Ze worden allen voor dezelfde dilemma’s gesteld: helpen of niet helpen, je hart volgen of toegeven aan de angst. Theater Rast is in 2000 opgericht door Șaban Ol, Celil Toksöz en Gert de Boer, en sinds 2005 huisgezelschap van Podium Mozaïek in Amsterdam West. Tosca is in oktober 2019 in ITA te zien.

Am Königsweg
Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek schreef de tekst voor Am Königsweg, een veelbekroond stuk over machinaties van de macht, de opkomst van het populisme en het ontbreken van een antwoord daarop van redelijke, gevestigde stemmen. Falk Richter werd uitgeroepen tot Regisseur van het Jaar 2018 en de tekst tot Toneelstuk van het Jaar. En Voorstelling van het Jaar, Kostuumontwerper van het Jaar en Acteur van het Jaar (de Vlaming Benny Claessens). De voorstelling werd ook geselecteerd voor het Berlijnse Theatertreffen en kreeg de Publieksprijs van de Mülheimer Theatertagen. In november exclusief 2019 te zien in Amsterdam.

A Quiet Evening of Dance
In november komt ook de vooraanstaande choreograaf William Forsythe naar ITA. In zijn carrière rekte Forsythe voortdurend de grenzen op van dans. A Quiet Evening of Dance is een unieke dansavond, samengesteld aan de hand van twee uitersten: de dans aan het hof van Lodewijk XIV in het 17e-eeuwse Frankrijk en hip hop b-boying uit het 21ste-eeuwse Amerika.

De Toverfluit
Ook tijdens de kerstvakantie staan de deuren van ITA wagenwijd open met een speciale programmering voor de hele familie: De Toverfluit. Een volstrekt eigentijdse versie van Die Zauberflöte van Mozart, waarin klassieke muziek, rap, dans en theater samenvloeien tot een onvergetelijke ervaring, waarvoor De Toneelmakerij en Silbersee hun krachten bundelen.

Leedvermaak trilogie
In april 2020 is in Amsterdam de Leedvermaak Trilogie van Judith Herzberg voor het eerst in zijn geheel te zien. Eric de Vroedt maakt met Het Nationale Theater deze marathonvoorstelling, die bestaat uit Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2002). In deze stukken beschrijft Judith Herzberg een Nederlandse familie gedurende een kwart eeuw. De Vroedt: ‘Het gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken. Herzberg heeft dit meesterlijk opgeschreven in schijnbaar luchtige, tintelende dialogen.’

125-JARIG JUBILEUM – Dit jaar bestaat de schouwburg aan het Leidseplein 125 jaar. Dat vieren we uitbundig, met alle Amsterdammers. Op 24 augustus organiseren we een grootse, gratis open dag, met een hele serie korte voorstellingen, interviews etc. voor het hele gezin.

De ITA-programmering voor het nieuwe seizoen biedt keuze uit ruim 100 producties. En de lijst is nog niet compleet. Onze programmeurs blijven het hele jaar door zoeken naar bijzondere voorstellingen om ze in Amsterdam te tonen.

ENSEMBLE & GASTEN 19|20

ENSEMBLE
Hélène Devos, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Maarten Heijmans, Robert de Hoog, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Achraf Koutet, Maria Kraakman, Majd Mardo, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Ilke Paddenburg, Frieda Pittoors, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers, Steven Van Watermeulen

GASTEN
Claire Bender, Bart Bijnens, Bøyd van den Bogert, Evgenia Brendes, Violet Braeckman, Jules Croiset, Benjamin Daalder, Jip van den Dool, Khaldoun Alexander Elmecky, Eva Heijnen, Stacyian Jackson, Gaite Jansen, Emma Josten, Minne Koole, Ruurt de Maesschalck, Joep Paddenburg, Urmie Plein, Alwin Pulinckx, David Roos, Harm Duco Schut, Truus te Selle, Eelco Smits, Harriët Stroet, Sidar Toksöz, Leon Voorberg, Mandela Wee Wee.



Share |

Gerelateerde artikelen