Sexual Healing

22 september 2019, 14:24 | Jeroen

In de blender. Mix van Ik vertrek, filmhuisfilm Teorema, video, theater, topacteurs, TLC en AVROTROS. Het resultaat? Een smoothie waaraan stiekem LSD is toegevoegd.

Deze zomer stond voor regisseur Jeroen De Man in het teken van het AVROTROS programma Ik Vertrek en de film Teorema van Pasolini. Deze twee ingrediënten zijn de basis voor zijn nieuwste voorstelling Sexual Healing. Cast en crew zijn naar Frankrijk gereden om video-opnames te maken voor het tv-programma On y va (dat niet op tv te zien zal zijn, maar wél in het theater als onderdeel van de voorstelling). In On y va vertrekt een volstrekt uit elkaar gegroeid gezin naar Frankrijk om alles achter zich te laten. Zullen ze nu wezenlijk gelukkiger zijn?

Het antwoord is vanaf 4 oktober te zien in de theaters.

Wat als je je leven opnieuw kunt beginnen?

Een gezin vertrekt naar Frankrijk: de zonnepanelen werken, de biologisch dynamische koeien grazen zich gelukkig, de gepensioneerde gasten knuffelen met oerkippen. Alles loopt op rolletjes en gesmeerd als paturain. De volstrekt uit elkaar gegroeide Nederlandse familie heeft zich hier weten te herpakken. Maar of ze nu wezenlijk gelukkiger zijn? Dan staat er een jongeman op het erf. Iedereen raakt van hem in de ban. Iedereen wil bij hem zijn, door hem worden bezeten. Er gaat een mystieke kracht van hem uit. Ooit vertrok het gezin op een letterlijke manier, nu vertrekken ze pas echt.

Het lef om alles achter je te laten

Zeker een paar keer per week fantaseer ik over hoe anders te leven, vertelt Jeroen De Man. Mijn gezin verlaten, een nieuw gezinslid maken, een nieuw huis, een nieuwe maîtresse, een nieuwe stad of een totaal andere baan. Ik wil een stuk maken over mensen die de ballen hebben om alles anders te doen. Die op zoek gaan naar dat groenere gras van de buren. En daar misschien wel totaal teleurgesteld zullen raken, maar weten dat met risico’s nemen ook grote levensvreugde te behalen valt. Regisseur Jeroen De Man trok, als onderdeel van de repetities, met de cast naar Frankrijk om te repeteren en te filmen. De opnames maken onderdeel uit van de voorstelling. De enfants terribles van het Nederlands toneelschrijf-milieu, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, gooien Teorema van Pasolini, het tv-format Ik Vertrek en de fantasieën van makers en spelers in een blender. Het resultaat is als een smoothie waaraan stiekem LSD is toegevoegd.

Mini-tentoonstelling in de foyer (gratis)

Gedurende de avond is het mogelijk om een audiovisuele mini-tentoonstelling bij te wonen in de foyer. De tentoonstelling bestaat uit vier filmpjes die ieder ongeveer twee minuten duren. Deze filmpjes hangen samen aan de vier items die tentoon worden gesteld; een kostuum, een rekwisiet, een tekstfragment en de making-of homevideo’s in Frankrijk.

Bij elk item hangen twee koptelefoons. Bij het kostuum hoort u een acteur vertellen waarom dit kostuum het niet geworden is, hoe kostuums je helpen als acteur, en vervolgens de kostuumontwerper over de kleurkeuze. Bij het tekstfragment hoort u de schrijvers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen over het schrijfproces. Dat en nog veel meer ziet en hoort u tijdens deze mini-tentoonstelling.

Credits

regie Jeroen De Man
tekst Jan Hulst en Kasper Tarenskeen
met Mariana Aparicio Torres, Hein van der Heijden, Mark Kraan, Emmanuel Ohene Boafo, Ariane Schluter, Bram Suijker en Romana Vrede



Share |

Gerelateerde artikelen