Toneel: Met voorbedachte Rade

13 januari 2022, 17:57 | Jeroen

De Warme Winkel presenteert het laatste deel uit klimaattrilogie: Met voorbedachte Rade.

De Warme Winkel toert van februari t/m april door Nederland en België met de voorstelling Met voorbedachte Rade, het derde deel van een drieluik waarin De Warme Winkel overbevolking onderzoekt. De première is op vrijdag 11 februari in het Grand Theatre in Groningen.

Foto: © Sofie Knijff

De mens is echt een succesverhaal. Sinds hij 2,5 miljoen jaar geleden de vlaktes van Oost-Afrika verliet is zijn opmars niet meer te stuiten. Door zijn aanpassingsvermogen, communicatievaardigheden en uitzonderlijke oplossingsgerichtheid heeft hij zich opgewerkt tot hét zoogdier om rekening mee te houden. Maar dit succesverhaal begint zichzelf met scherpe tanden in zijn weke staart te bijten. De planeet is kaalgegraasd en de mens staat voor de grootste uitdagingen in zijn relatief korte geschiedenis; hoe gaat hij zichzelf te lijf? Hoe gaat hij dit varkentje wassen? Hoe lost hij dit nu weer op?

We kennen De Warme Winkel als een zichzelf respecterend theatergezelschap maar in het licht van de opdoemende klimaatcatastrofe wordt elke artistieke pretentie afgeworpen en gaan ze vol voor maximaal resultaat. In de staat van zelfverdediging waar de mens zich in heeft gedraaid is het pompen of verzuipen.

De voorstelling is het derde deel van een drieluik waarin De Warme Winkel overbevolking onderzoekt. Wat moet je als individu met zo’n oeverloos probleem? En hoe kan je je wapenen tegen het besef van overtolligheid? Door te excelleren en zo boven middelmatigheid uit te stijgen: Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or (2019, geselecteerd voor het Vlaams en het Nederlands Theaterfestival). Zoek je de schoonheid in ascese en verklein je hiermee jouw ecologische voetafdruk: Afscheidstournee (2020, een spraakmakende theatertournee per fiets). Of moeten we verder met minder: Met voorbedachte Rade. In dit derde deel wordt moord onderzocht als mogelijke oplossing. It better be funny!

Credits

concept & tekst Vincent Rietveld
spel Vincent Rietveld, Mirthe Labree en Anne-Chris Schulting
eindregie Lara van Hoof
scriptcoach Joachim Robbrecht
kostuums Bernadette Corstens
muziekontwerp Gerry Arling
bühne André Pronk
rekwisiteur Isabel Alonso Pola
productieleiding Lena Meijer
coproductie Grand Theatre Groningen
met dank aan Lisa Schamlé

Speellijst

10 februari 2022 Grand Theatre Groningen
11 februari 2022 Grand Theatre Groningen première
12 februari 2022 Grand Theatre Groningen
15 februari 2022 Theater de Nieuwe Vorst Tilburg
16 februari 2022 Theater Rotterdam Rotterdam
17 februari 2022 Theater Antigone Kortrijk (BE)
18 februari 2022 Parktheater Eindhoven Eindhoven
23 februari 2022 Stadsschouwburg Utrecht Utrecht
25 februari 2022 Theater Ins Blau Leiden
1 maart 2022 Frascati Amsterdam
2 maart 2022 Frascati Amsterdam
3 maart 2022 Frascati Amsterdam
4 maart 2022 Frascati Amsterdam
5 maart 2022 Frascati Amsterdam
9 maart 2022 De Groene Engel Oss
16 maart 2022 De Toneelschuur Haarlem
17 maart 2022 De Toneelschuur Haarlem
18 maart 2022 Monty Antwerpen Kultuurfactorij Antwerpen (BE)
19 maart 2022 Monty Antwerpen Kultuurfactorij Antwerpen (BE)
23 maart 2022 Musis & Stadstheater Arnhem Arnhem
26 maart 2022 Corrosia Theater Almere
30 maart 2022 Kunstencentrum Nona Mechelen (BE)
31 maart 2022 Kunstencentrum Nona Mechelen (BE)
2 april 2022 P3 – Theater de Verbeelding Purmerend
16 april 2022 Het Nationale Theater Den Haag
23 april 2022 TAQA Theater de Vest Alkmaar
30 april 2022 Grand Theatre Groningen
wijzigingen voorbehouden | website

De Warme Winkel

De Warme Winkel maakt nationaal en internationaal furore met geestige, brutale en intelligente voorstellingen over de meest uiteenlopende thema’s. Zo plagieerden zij integraal Café Müller van Pina Bausch in De Warme Winkel speelt De Warme Winkel, rekenden zij af met het repertoiretoneel tijdens een voorstelling van Ivo van Hove in Achterkant, markeerden ze een keerpunt voor het klimaat in Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or, zetten ze het (seksuele) identiteitsdebat op scherp in Lady Chatterley’s Lover en verpulverden ze bezoekersrecords in het Amsterdamse Bostheater met De Drie Musketiers. In het najaar van 2021 tourden ze door Nederland en België met de bejubelde voorstelling Een oprechte ode aan de Ironie, waarin ze het podium deelden met reality-tv-sterren uit o.a. Temptation Island. Vorige zomer (2020) bouwden ze in Amsterdam het Peepshow Palace, een coronaproof theater waar het publiek in een gedesinfecteerde privécabine kon plaatsnemen. Op de draaischijf stonden meer dan 120 voorstellingen en concerten van artiesten die vanwege corona geen speelplekken meer hadden. De artistieke kern wordt gevormd door Vincent Rietveld, Ward Weemhoff en Florian Myjer, maar daaromheen cirkelen een hoop verwanten die ook deel zijn van het DNA van de groep.Share |

Gerelateerde artikelen