Recensie: Marley

28 november 2012, 09:41 | Jeroen

Het is inmiddels alweer 30 jaar geleden dat hij overleed, maar zijn muziek en denkbeelden zijn belangrijk gebleven. Bob Marley is een legende en met deze film levert Kevin MacDonald een prachtige documentaire af over het leven van de Rastaman. Je word meegenomen door familie en vrienden naar onder andere Jamaica waar ze over Marley vertellen, van zijn jeugd in Trenchtown tot zijn sterfbed in Miami. Opvallend detail is dat er in deze film geen gebruik is gemaakt van een voice-over, wat ook niet nodig blijkt, de mensen die Marley kenden hebben genoeg over hem te vertellen.

De film begint bij de armoedige jeugd van Marley, veel is er niet over bekend maar toch komt de regisseur met verrassend veel opnames en foto’s uit die tijd om een goed beeld te schetsen. In zijn jeugd verhuist Marley met zijn moeder van zijn geboorteplaats Nine Mile naar het nog armere Trenchtown. Marley heeft het niet gemakkelijk, zijn vader is blank en dus blijft hij een buitenstaander, hij ziet de beste man overigens zelden.
Hij ontdekt zijn passie voor muziek en start met een aantal vrienden de band The Wailers, met hun unieke sound is reggae geboren. Ook word Marley aanhanger van het Rastafarigeloof en laat zijn dreads groeien.

The Wailers leveren hit na hit af en en ook het buitenland lonkt naar de Jamaicanen en dus grijpen ze hun kans en gaan in Europa touren. Niet alle Wailers hadden hier zin in en dus worden een aantal bandleden vervangen. De wereld ligt inmiddels aan Marley’s voeten.

In 1966 trouwt Marley met Rita en krijgt 3 kinderen, ook zij komen aan het woord en vertellen over wat voor vader Marley voor hen was. Ondertussen is Rita niet de enige vrouw in Marleys leven, hij verwekt nog 8 (!) kinderen bij andere vrouwen. Rita vond het prima, al het goede moet je tenslotte delen.

Ondertussen ontdekt Marley het mooie Afrika en beleeft veel lol met zijn favoriete hobby voetbal. Deze sport is ook de reden dat hij een wondje aan zijn teen niet heel serieus neemt. Als de wond niet geneest laat Marley het onderzoeken en blijkt het om huidkanker te gaan. Als Rastafari is het tegen zijn geloof om zijn teen te laten amputeren, wat nodig is om hem te redden. En dus breidt de kanker zich uit naar zijn maag, longen en later ook zijn hersenen. Hij bekeerd zich op het laatste moment tot het Christendom en laat zich helpen maar het mag niet meer baten, uiteindelijk sterft hij aan kanker in 1981 op zesendertigjarige leeftijd.

De docu duurt zo’n tweeënhalf uur, dat lijkt lang maar doordat er zoveel authentieke beelden zijn van zijn optredens en mooie interviews met de mensen die hem kenden blijft het boeiend om te zien hoe hij zich ontwikkelde.

Naast de docu Marley maakt de Schotse regiseur MacDonald een interessant scala aan films en docu’s, zo maakte hij in 2011 de film Life in a day in samenwerking met producer Ridley Scott, met fimpjes van mensen over de hele wereld die een dag uit hun leven zelf verfilmden, natuurlijk in samenwerking met YouTube. Maar ook de film The Eagle is van zijn hand, over een Romeins legioen in de 2de eeuw n.c.

Kijk de volledige docu hieronder, ook als je niet in het bijzonder van Bob Marley of reggae houdt is deze film een absolute aanrader!



Share |

Gerelateerde artikelen