Recensie: Le Magasin des Suicides

2 februari 2013, 23:26 | Jeroen

De Zelfmoord Winkel of Le Magasin des Suicides is een animatie musical. Het verhaal is een deprimerend en tegelijk een heerlijk staaltje crisis reflectie. Een stad vol suïcidale depressievelingen. Het is zo slecht gesteld dat openbare zelfmoord strafbaar is.

Er is een plek in de stad waar men de drang tot zelfvernietiging begrijpt.
De slogan van deze plek is dan ook: “Vous avez raté votre vie, réussissez votre mort!” (“Is uw leven mislukt? Maak een succes van uw dood!”).

In Le Magasin des Suicides van de familie Tuvache is alles te vinden om een vredig óf gewelddadig eind aan het leven te maken. Het hele gezin danst met het macabre dat de dood heet. Alles verandert wanneer Alan geboren wordt. HIJ LACHT! De jongste telg van het gezin probeert iedereen op te vrolijken. Het zwarte schaap.

Naar het kinderboek van Jean Teulé. Patrice Leconte regisseert en heeft goede keuzes gemaakt. Door te kiezen voor een musical variant op het verhaal, valt het allemaal wat minder zwaar op de maag. Ook al is het eind wat aangepast denk ik dat Jean niet ontevreden mag zijn.

De liedjes zijn vermakelijk, maar niet echt mijn ding. De teksten maken wel een heleboel goed. Het is grappig en gevat. Het duistere ten opzichte van het licht dat Alan brengt werkt goed. Door het verrassende eind en het macabere onderwerp is dit een (animatie-) film die staat.

Vanaf 5 februari verkrijgbaar op DVD.



Share |

Gerelateerde artikelen