ZZDD: Hamilton's Pharmacopeia, Het Sapo Dagboek

23 maart 2013, 19:24 | Jeroen

Zoon van filmmaker Errol Morris (A Brief History of Time, Standard Operating Procedure e.a.) gaat voor Vice op zoek naar de oorsprong en werking van drugs die de natuur produceert en daar voorkomen.

Hoewel het meeste werk van Hamilton gericht is op de wetenschap, wordt hij daarom ook wel omschreven als een psychonaut. Door sommige zelfs bestempeld als de mad scientist, of een alchemist die op zoek is naar de het levens elixir. Hamilton studeerde  aan de Universiteit van Chicago en werkt op dit moment aan een boek over natuurlijke geheimen der chemie. Daarnaast is hij verslaggever en programma maker bij Vice.

Hamilton gaat in zijn documentaires voor Vice op zoek naar vreemde en soms bijzondere soorten natuurlijke drugs. Hij onderzoek de oorsprong, de werking en welke functies ze hebben. Hamilton trekt diep door de jungles van het amazone gebied om de planten/ stoffen te achterhalen die inheemse indianen vroeger gebruikten. Welke vaak alleen nog te traceren zijn uit verhalen en ervaringen. Hamilton’s fascinatie voor de werking wordt breed uitgemeten in zijn verslaglegging. We zullen een aantal van deze documentaires hier posten voor de zaterdagse ZZDD.

In de drie delige documentaire van Hamilton’s Pharmacopeia, Het Sapo Dagboek gaat Hamilton opzoek naar het gif van de Amazone kikker genaamd Phyllomedusa Bicolor, of Sapo. Het gif van de Sapo produceert een effect wat dichter bij morfine ligt dan bij LSD, maar je kan het eigenlijk met geen van beide vergelijken. De ervaring is misselijkmakend dissociatief en onvergelijkbaar met andere drugs die Hamilton heeft gedaan. Hamilton gaat deze unieke trip aan. Een documentaire gemaakt in opdracht van Vice uit 2009. Gemaakt door Santiago Stelley met Hamilton Morris. Enjoy!

Deel I

Deel II

Deel III



Share |

Gerelateerde artikelen