Recensie: Lone Survivor

19 februari 2014, 08:30 | Jeroen

Een oorlogsfilm zie je niet vaak meer tegenwoordig. Althans een ‘ouderwetse’ oorlogsfilm, waar het gaat om de actie in plaats van het verhaal en zelfs de karakterontwikkeling. Ik mis het wel. Gelukkig is daar Lone Survivor. Een ouderwetse niet-lullen-maar-schieten-oorlogsfilm.

Marcus Luttrell (Mark Wahlberg), Lieutenant Michael P. “Murph” Murphy (Taylor Kitsch), Danny Dietz (Emile Hirsch) en Matthew “Axe” Axelson (Ben Foster) zijn teamleden van het SEAL-team dat als missie heeft het opsporen en doden van Talibanleider Ahmad Shah in Afghanistan. Ze worden achter de linies gedropt en moeten door een onherbergzaam gebied het dorp zien te bereiken waar gedacht wordt dat Shah zich schuil houdt.

Een groep geitenherders ontdekt het team

Na een ‘wandeling’ van ruim 6 uur, bereiken ze de berg met uitzicht op het dorp. Al snel spotten ze Shah. Waar ze echter geen rekening mee hebben gehouden is de overweldigende meerderheid van Talibanstrijders in het dorp. Een liquidatie van grote afstand is onmogelijk volgens scherpschutter Luttrell. Ze besluiten de nacht op de berg door te brengen om de volgende dag hun kansen af te wegen. Dan gaat het helemaal fout. Een groep geitenherders ontdekt het team. Ze nemen de herders gevangen en de missie lijkt mislukt. Er moet een beslissing worden genomen om de missie af te blazen of niet. En wanneer ze de missie afblazen wat doen ze dan met de herders?

Omkomen van de kou of opgegeten worden door wolven

In het onherbergzame gebied blijkt communicatie met het hoofdkwartier onmogelijk. Ze moeten zelf beslissen. Ze hebben volgens de leider van het team Murphy, drie opties: 1) De missie afblazen en de herders laten gaan en hopen dat ze kunnen worden opgepikt voor dat de herders de positie van het team heeft doorgeven aan de Taliban strijders. 2) Ze kunnen de missie afblazen en de herders vastbinden. In dat geval zullen de herders waarschijnlijk omkomen van de kou of opgegeten worden door wolven. Of 3) De herders doden en begraven en de missie volbrengen.

De keuze valt na een heftige discussie op de eerste. Dit blijkt fataal. Zeker als Axelson zijn voet blesseert en de boel ophoudt. Daarnaast blijft communicatie onmogelijk. Zo lang ze het hoofdkwartier niet kunnen bereiken kunnen ze niet worden opgepikt. Ze zijn gedrongen af te wachten tot communicatie mogelijk is. Dan worden ze uit het niets overspoeld met Talibanstrijders. Het team is zwaar in de minderheid en moet al schietend op de vlucht. Wat volgt is een bizar gevecht op leven en dood.

De film is gebaseerd op SEAL-team 10’s mislukte missie: Operation Red Wings op 28 juni 2005. Mark Wahlberg speelt dus Marcus Luttrell, een van de vier SEAL-teamleden van de missie. Het was Lutrell die het boek schreef dat verfilmd is.

Battleship, Hancock, Collateral en Cop Land

Geregisseerd door Peter Berg. Hij begon al met de film in 2007. Aan het boek van Luttrell moest nog veel gebeuren om het tot een te verfilmen script te transformeren. Daarnaast moesten de rechten door Universal Studios gekocht worden in een biedingsoorlog met andere studio’s. Na het filmen van Berg’s film Battleship begon het filmen in oktober 2012 op locatie in New Mexico. Naast deze en Battleship maakte Berg onder andere de films: Hancock en Friday Night Lights. Ook is Berg acteur (en is hij heel kort te zien in de film). Hij speelde in films als Collateral en Cop land.

Een echte schietfilm zoals ik al zei. Ondanks de waargebeurde aard van de film zitten er wat ongeloofwaardige elementen in de film, maar dat is begrijpelijk. Het is een dramatisering van een waargebeurd verhaal. Daar moet je doorheen kijken. Ook de herhaling van momenten waarin ze het op het nippertje wel of niet redden, kunnnen op de zenuwen gaan werken. Voor het acteerwerk hoef je het ook niet te doen. Wel voor de actie, de beelden van de heli’s, het Afghaanse landschap en de bombastische soundtrack. Ga dus met de juiste verwachtingen deze film kijken.

Vanaf morgen in de bioscoop.



Share |

Gerelateerde artikelen