Speciale themadagen IDFA 2014

28 oktober 2014, 13:51 | Jeroen

Tijdens IDFA, dat van 19 tot en met 30 november plaatsvindt in Amsterdam, wordt door een aantal partners van het festival dagen georganiseerd rond films met een specifiek thema.

Zo presenteert de Franstalige televisiezender TV5MONDE op 22 november een programma met Franstalige documentaires bij IDFA en organiseren IDFA en Movies that Matter op 23 november een dag met vier documentaires over mensenrechten.

In navolging op de Gay Day tijdens IDFA 2013, vindt op 24 november Queer Day plaats, waarin vijf documentaires over homoseksualiteit, (homo)rechtenactivisme en gender zijn opgenomen. Op 26 november worden ter ere van het twintigjarig bestaan van NTR’s Het Uur van de Wolf drie documentaires over kunst vertoond. Net als voorgaande jaren staat het thema duurzaamheid centraal in de Green Screen Day op 27 november.

Kaarten voor deze programma’s zijn vanaf 10 november verkrijgbaar via IDFA.

TV5MONDE-dag

TV5MONDE , de Franstalige televisiezender, organiseert op zaterdag 22 november een speciale TV5MONDE-dag tijdens IDFA. De dag zal beginnen met een workshop voor docenten Frans in de Brakke Grond. Vervolgens worden in Tuschinski drie Franstalige documentaireklassiekers uit het programma van IDFA vertoond: Peasant Letter (1975) van Safi Faye, 1974, une partie de campagne (1974) van Raymond Depardon en The Beaches of Agnès (2008) van Agnès Varda.

Movies that Matter dag

IDFA en Movies that Matter presenteren op zondag 23 november de Movies that Matter dag, waarin documentaires over mensenrechten centraal staan. Op het programma staan The Look of Silence van Joshua Oppenheimer, Those Who Said No van Nima Sarvestani, We Come as Friends van Hubert Sauper en Uyghers, Prisoners of the Absurd van Patricio Henriquez. Na de filmvertoningen wordt nagepraat over de films met onder anderen Joshua Oppenheimer.

Queer Day

In navolging op het succes van Gay Night tijdens de vorige editie van IDFA, vindt op maandag 24 november Queer Day plaats. Het programma bestaat uit een selectie van vijf documentaires waarin homoseksualiteit, (homo)rechtenactivisme en gender centraal staan. In een doorlopend programma worden tijdens Queer Day de documentaires Before the Last Curtain Falls van Thomas Wallner en Eva Küpper, Olya’s Love van Kirill Sakharnov, Regarding Susan Sontag van Nancy Kates, Songs for Alexis van Elvira Nana Lind en To Be Takei van Jennifer Kroot vertoond. Naast het kijken van films worden er nagesprekken georganiseerd met de aanwezige regisseurs en hoofdpersonen onder wie George Takei, bekend door zijn rol als Hikaru Sulu in Star Trek.

NTR Avond van de Wolf

Ter ere van het twintigjarig bestaan van het televisieprogramma Het Uur van de Wolf organiseren NTR en IDFA De Avond van de Wolf met drie eigenzinnige kunstdocumentaires. Achtereenvolgens worden tijdens deze avond The Need to Dance van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, Het Nieuwe Rijksmuseum – de film van Oeke Hoogendijk en Finding Fela van Alex Gibney vertoond.

Green Screen Day

Net als vorig jaar selecteert het Green Film Making Project (GFMP) – een initiatief van Strawberry Earth – drie films uit het Green Screen Day programma die gaan over maatschappelijke issues met een link naar duurzaamheid.
Tijdens de Green Screen Day, op donderdag 27 november, worden Good Things Await van Phie Ambo, The Salt of the Earth van Juliano Rebeiro Salgado en Wim Wenders en Virunga van Orlando von Einsiedel vertoond. Bij elke film wordt een expert uitgenodigd die dieper ingaat op de betekenis van de film.

Kaarten voor deze programma’s zijn vanaf 11 november verkrijgbaar via IDFA.



Share |

Gerelateerde artikelen