IDFA presenteert talkshows

14 november 2014, 19:16 | Jeroen

Tijdens het aanstaande IDFA, dat plaatsvindt van 19 tot en met 30 november, wordt weer een groot aantal nagesprekken rondom het filmprogramma georganiseerd. Na de meeste vertoningen krijgt het publiek de kans na te praten met de regisseur en, indien aanwezig, personages uit de documentaires in de honderden Q&A’s die het festival organiseert. Daarnaast worden in totaal 31 uitgebreide nagesprekken georganiseerd, waarvan drie in samenwerking met Vrij Nederland.

Q&A en Extended Q&A

Na de meeste vertoningen krijgt het publiek de kans na te praten met de regisseur en, indien aanwezig, personages uit de documentaires in de honderden Q&A’s die het festival organiseert.

Daarnaast organiseert IDFA ook 31 Extended Q&A’s waar dieper op het onderwerp van de film wordt ingegaan met een expert en betrokkenen of, zoals in het themaprogramma Framing Reality, juist wordt gepraat over de vorm van de film.

Zo interviewt journalist Laura Starink, na de vertoning van The Doctor Leaves Last en Euromaidan. Rough Cut, regisseurs Roman Bondarchuk en Svitlana Shymko en mediaondernemer Derk Sauer over de huidige politieke situatie in Oekraïne en het maakproces van deze documentaires.

Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money, praat na de vertoning van The Forecaster met regisseur Marcus Vetter en hoofdpersoon Martin Armstrong over dit verhaal van David tegen Goliath in de top van de financiële wereld. VPRO-journalist Chris Kijne praat na Of Men and War met documentaire theoreticus Bill Nichols en regisseur Laurent Bécue-Renard over het jarenlang volgen van een groep oorlogsveteranen met PTTS. Sportjournalist Barbara Barend praat na afloop van Messi met trainer Henk ten Cate over de beste voetballer ter wereld, Lionel Messi.

Vrij Nederland presenteert drie lange nagesprekken met de regisseurs van Regarding Susan Sontag, Ghosts from the Past en Warriors From the North.

Van 20 tot en met 22 november vinden in De Kleine Komedie acht lange nagesprekken plaats met de vrouwelijke regisseurs uit het themaprogramma The Female Gaze, onder wie Phie Ambo, Barbara Kopple, Jessica Yu en Tamara Trampe. Ook in de andere themaprogramma’s die IDFA dit jaar presenteert vormen de nagesprekken de rode draad. Zo interviewt Nicolas Rapold, filmcriticus van Film Comment, verschillende makers na afloop van hun films die onderdeel uitmaken van Framing Reality, waarin de hybride film centraal staat. Te gast zijn onder meer Joshua Oppenheimer, Ulrich Seidl en Veronika Franz en Jon Bang Carlsen. Na afloop van drie films uit het programma Of Media and Men worden makers en hoofdpersonen geïnterviewd. Betty Medsger, voormalig Washington Post journalist en een van de hoofdpersonen uit 1971, wordt met regisseur Johanna Hamilton geïnterviewd door Tom Kleijn. Klokkenluiders Jesselyn Radack en Thomas Drake en regisseur James Spione worden geïnterviewd na afloop van Silenced. Na afloop van CITIZENFOUR geven regisseur Laura Poitras en Jacob Appelbaum een uitgebreid interview.

Naast de uitgebreide nagesprekken, worden er twee masterclasses georganiseerd. Op 20 november geeft Ineke Smits​, regisseur van Stand By Your President, een masterclass en op 21 november licht Heddy Honigmann haar Top 10 en eigen werk toe in een masterclass.

Ook de VPRO, hoofdpartner van IDFA, organiseert tijdens IDFA zeven Extended Q&A’s: VPRO Extra​. Oxfam Novib, hoofdpartner van IDFA, presenteert twee titels uit het programma in de Oxfam Novib Selectie​ met aansluitend uitgebreide nagesprekken. In samenwerking met Movies that Matter wordt op 23 november de Movies that Matter dag gepresenteerd, met films en gesprekken over mensenrechten.

Industry Talks voor professionele gasten van IDFA

Voor alle professionele gasten van IDFA met een accreditatie worden van 21 tot en met 27 november zeven industry talks georganiseerd in de Rode Zaal van de Brakke Grond. In het kader van The Female Gaze leidt Jess Search op 22 november een industry talk​ met verschillende filmprofessionals en de regisseurs uit het themaprogramma over de rol van vrouwen voor en achter de camera in de documentairewereld. Tevens wordt tijdens deze talk een onderzoek gepresenteerd naar de representatie van vrouwen in de documentaire door Domitilla Olivieri van de Universiteit Utrecht.

Op zondag 23 november wordt een industry talk gepresenteerd over de voordelen en gevaren van filmfinanciering door bedrijven en NGO’s: Branded Documentaries: Artistic Freedom vs. the Color of Money. Brian Newman, marketing en distributie consultant van DamNation dat door het kledingmerk Patagonia werd gefinancierd, houdt een keynote speech tijdens deze industry talk.

Op 24 november spreken onder anderen Charlie Phillips (The Guardian), Jason
Spingarn-Koff (The New York Times) en Jos de Putter (de Correspondent) over het ontwikkelen van videocontent, met name in de vorm van korte documentaires, voor journalistieke website: Short Cuts to the Future​.
Op woensdag 26 november spreekt filmcriticus Neil Young van The Hollywood Reporter met professor Bill Nichols, schrijver van het standaardwerk Introduction to Documentary, over de manier waarop documentaires reflecteren op de maatschappij: A reflection on today’s documentaries by Bill Nichols​.



Share |

Gerelateerde artikelen