IDFA online op IDFA.tv

22 november 2014, 17:49 | Jeroen

IDFA presenteert groot aantal titels op online documentairekanaal IDFA.tv. Naast de vertoningen in de zalen van het festival, besteedt ook het online documentairekanaal IDFA.tv ruimschoots aandacht aan het festival en de verschillende themaprogramma’s.

Zo worden in het kader van The Female Gaze 19 documentaires online vertoond en staat IDFA.tv ook stil bij het programma Of Media and Men met een aantal documentaires die binnen dit thema passen.

IDFA.tv speciale programmering rond festivalthema’s

Op dit moment staan op IDFA.tv, het online documentaire kanaal van IDFA, ruim 460 films uit voorgaande edities van IDFA. De films zijn gratis of tegen een kleine vergoeding te bekijken. Net als het festival in de bioscoopzalen, besteedt IDFA.tv aandacht aan een aantal van de themaprogramma’s dit jaar.

Zo zijn sinds deze week 19 documentaires online te bekijken in het kader van het themaprogramma The Female Gaze. Voor dit themaprogramma selecteerden 15 vrouwelijke regisseurs elk drie films: een van henzelf, een van een aanstormend talent en een documentaire die hen heeft geïnspireerd. Achtentwintig films zullen komende anderhalve week in aanwezigheid van een groot deel van de regisseurs in de zalen van IDFA vertoond worden. De andere films die geselecteerd werden zijn nu te zien op IDFA.tv, waaronder Ai Weiwei: Never Sorry (2011) van Alison Klayman, The Betrayal (2011) van Karen Winther en Ukraine Is Not a Brothel (2013) van Kitty Green. Het Female Gaze programma op IDFA.tv is bovendien aangevuld met meer films van de vrouwelijke regisseurs die de selectie samenstelden.

Ook besteedt IDFA.tv aandacht aan het themaprogramma Of Media and Men, met een apart kanaal voor negen oude en nieuwe documentaires die binnen dit thema passen. Te zien zijn onder andere Client 9: The Rise and Fall of Eliot Spitzer (2010) van Alex Gibney, The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014) van Brian Knappenberger en Tabloid (2010) van Errol Morris.

IDFA.tv staat uitgebreid stil bij het werk van de Deense documentairemaker Jon Bang Carlsen met een retrospectief van zijn omvangrijke oeuvre. Zowel oude films als Just the Right Amount of Violence uit 2013, dat onlangs genomineerd werd door de European Film Academy in de categorie European Documentary 2014, zijn online te bekijken. Jon Bang Carlsen is dit jaar te gast bij IDFA met Hotel of the Stars (1982) dat onderdeel uitmaakt van het programma Framing Reality.

Op 20 november staat IDFA in de Brakke Grond uitgebreid stil bij het 25 jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag met speciale schoolvoorstellingen in samenwerking met Movies That Matter en de IKON. Op IDFA.tv worden in dit kader vier korte jeugddocumentaires over kinderrechten vertoond.

Een selectie van documentaires die tot stand zijn gekomen met steun van het IDFA Bertha Fund, worden ook online vertoond. De hoogte van de vergoeding voor het bekijken van deze films wordt aan het publiek overgelaten, met een minimumbedrag van een dollar per film. De opbrengst gaat naar het IBF en wordt geïnvesteerd in de ondersteuning van nieuwe documentaire projecten.

Na het festival, dat tot 30 november duurt, komt een aantal titels uit het programma van 2014 op IDFA.tv te staan.

IDFA Docschool op IDFA.tv

Ook binnen de educatieve tak van IDFA wordt IDFA.tv ingezet. Om het gebruik van documentaire in de klas voor docenten makkelijk te maken heeft IDFA een online platform ontwikkeld: Docschool Online waar verscheidene documentaires met bijbehorend lesmateriaal voor docenten beschikbaar worden gesteld. Docschool Online selecteerde drie documentaires in het kader van het themaprogramma Of Media and Men: Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism (2004) van Robert Greene, Control Room (2004) van Jehane Noujaim en Ford Transit (2002) van Hany Abu-Assad. Bij de drie documentaires is speciaal lesmateriaal ontwikkeld waarmee de rol van de media in de klas behandeld kan worden.



Share |

Gerelateerde artikelen