Festival: Go Short

8 maart 2015, 09:06 | Jeroen

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen ontvangt dit jaar de Noorse filmmaker Gunhild Enger en de Franse filmmaker Yann Gonzalez.

Enger ontving een BAFTA voor haar afstudeerfilm en won verschillende prijzen met haar korte films. Gonzalez wordt het Franse filmtalent van dit moment genoemd. Na meerdere korte films gemaakt te hebben, ging zijn feature film You and the Night in première in Cannes. Zowel Enger als Gonzalez vertonen hun eigen korte films op Go Short. Ook vertonen ze klassieke en recente films die hun inspireren.

Artist in focus & special guest

Het programma rond Gunhild Enger is één van de focusprogramma’s van Go Short. Ieder jaar verwelkomt Go Short een filmmaker die centraal staat gedurende het festival. Enger is al langer in beeld bij Go Short en dit jaar laat het festival graag zien wat de Noorse filmmaakster in haar mars heeft. Yann Gonzalez is aanwezig als special guest. Hij zal de studenten van de New Arrivals: Go Short Campus coachen, dit is het trainingsprogramma waaraan twintig jonge filmtalenten uit heel Europa deelnemen. Ook Enger vervult een rol als campuscoach. Beide filmmakers vertonen hun eigen korte films op Go Short en laten inspiratiemateriaal zien dat bestaat uit klassieke en meer recente korte films. Bijzonder aan het inspiratieprogramma van Gonzalez is dat het wordt vertoond op 16 mm. Athanor, een film van Philippe Garrel en al tien jaar niet vertoond, vormt onderdeel van dit programma. Daarnaast geven Enger en Gonzalez diverse Q&A’s en zijn ze gedurende het hele festival aanwezig.

Gunhild Enger

De films van de Noorse Gunhild Enger (1980) zijn rechttoe rechtaan, eerlijk en oprecht. Haar films zitten vaak vol humor die lijkt te ontstaan door te kijken naar alledaagse situaties en de verbazing over de dingen die mensen doen. Enger studeerde af aan Edinburgh College of Art en The School of Film Directing in Göteborg. Ze werd genomineerd voor een BAFTA met haar afstudeerfilm Bargain. Sindsdien worden haar films wereldwijd vertoond op verschillende festivals. De film Premature won de internationale Grand Prix op Brief Encounters 2012 en draaide eerder al op Go Short 2013. Haar film Passion werd bekroond als beste internationale korte film op Alcine Madrid 2009.

Yann Gonzalez

Yann Gonzalez (1977) is een fan van sleazy pulp-films, een grote muziekliefhebber en een zelfverklaarde seksmaniak. Dat zie en hoor je meteen in zijn films. Zoals je van Franse filmmakers gewend bent zitten ze vol met doorgetimmerde dialogen en erotische spanning, maar dan in Gonzalez’ volstrekt eigen campy stijl. De stuwende soundtracks worden vaak geleverd door M83, de band van zijn broer waar Gonzalez ook tekstschrijver voor is. Gonzalez regisseerde zes korte films die werden vertoond op vele internationale filmfestivals, waaronder Directors’ Fortnight in Cannes. De films regisseerde hij tussen 2006 en 2012, nadat hij werkzaam was geweest als filmcriticus. Op het International Film Festival Rotterdam 2014 werd zijn eerste feature film You and the Night vertoond. In deze lange film is zijn eigenzinnige stijl duidelijk terug te zien.

Over Go Short

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen is hét kortefilmfestival van Nederland. In vijf festivaldagen worden de beste recente korte films van Europa vertoond, en worden de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt Go Short ook diverse focusprogramma’s, workshops, lezingen en feestjes. De zevende editie van Go Short vindt plaats van 8 tot en met 12 april 2015. Meer informatie op de website.



Share |

Gerelateerde artikelen