Tip: Woody Allen in EYE

25 juni 2015, 18:06 | Jeroen

Deze zomer brengt EYE een eerbetoon aan Woody Allen, een van de meest eigenzinnige cineasten van zijn tijd. Deze veelzijdige komiek met zijn herkenbare alter ego van de neurotische intellectueel, bereikt dit jaar de respectabele leeftijd van 80 jaar. EYE vertoont een selectie van 30 films, veelal uit de EYE-collectie en op celluloid zoals Allen het graag ziet. Inclusief bijprogramma en première Irrational Man.

De komedies van Woody Allen

Wat maakt Woody Allen tot een van de meest briljante komieken van de afgelopen eeuw? De komedies van Woody Allen geeft antwoord op die vraag met de vertoning van de belangrijkste titels uit Allens omvangrijke oeuvre.

Van de zelden vertoonde ‘early funny ones’ uit de jaren zeventig, zoals Take the Money and Run en Love and Death, tot zijn nieuwste, de thriller Irrational Man (vanaf 20 augustus in de theaters).

Ook moderne klassiekers als Annie Hall en Manhattan zijn weer op het grote doek te zien evenals minder bekende titels, waaronder het wat ondergewaardeerde Stardust Memories en de meesterlijke jazz-film Sweet and Lowdown.

De komedies van Woody Allen brengt dertig films van de New Yorkse regisseur op het doek. Thema’s uit zijn films, zoals jazz, New York en Allens verhouding tot de psychoanalyse komen aan bod in de verschillende specials in het programma. Ook is hij te zien als acteur in films van anderen, worden documentaires over zijn werk vertoond en brengt het programma klassiekers bijeen die Allen inspireerden.

Het merendeel van de films is afkomstig uit de EYE-collectie en is te zien op celluloid, zoals Allen het ‘t liefste heeft. Bijzonder is de programmering van de sciencefictionparodie Sleeper, de eerste film waarin Allens muze Diane Keaton optreedt: voor de vertoning verwierf EYE een nieuwe 35mm-kopie.

Liefde voor het celluloid

De films worden grotendeels vertoond op 35mm-celluloidformaat. EYE beschikt over een goed geconserveerde verzameling Woody Allen-films. Wie het licht melancholische werk van de New Yorkse regisseur kent, zal niet verbaasd zijn: Woody Allen is een groot liefhebber van 35mm-celluloidprojectie.
De nu 79-jarige regisseur werd volwassen met de films van de grote Europese meesters en gaf zijn ogen goed de kost bij vertoningen van Bergman- en Fellini-films in rokerige buurtbioscopen.

De New Yorkse comedyfilmer wil die sfeer van ratelende filmspoelen en breekbaar filmmateriaal bewaard zien; met collega-filmers als Paul Thomas Anderson en Quentin Tarantino pleit Allen voor het behoud van de analoge vertoning, met haar subtiele schakeringen in kleurtonen, grijswaarden en licht-donkercontrasten.

Bijzondere verzameling

EYE kan aan dat verlangen tegemoet komen door het grote aantal 35mm-kopieën in de collectie; een veertigtal titels uit het oeuvre van de regisseur is in de loop der jaren door het filmmuseum bijeengebracht, waarvan er 23 in het programma zijn opgenomen. De aanwezigheid van zo’n hoog aantal onbeschadigde films is bijzonder; in de internationale archieven zijn kopieën van Allen-films zonder kabels, krassen of verkleuringen veel zeldzamer.

Van de films die ontbraken in het eigen archief of die toch te beschadigd bleken, werden kopieën betrokken van collega-archieven zoals het British Film Institute en het Koninklijk Filmarchief Brussel.

Woody Allen filmretrospectief, van 9 juli t/m 9 september 2015 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, Website. Première Irrational Man op 20 augustus (distributie Paradiso Film). Een selectie uit het programma is in juli en augustus te zien in Filmhuis Den Haag.



Share |

Gerelateerde artikelen