Noam Chomsky's Requiem for the American Dream

1 april 2016, 08:07 | Jeroen

De Amerikaanse linguïst, filosoof en activist Noam Chomsky is een van de meest invloedrijke intellectuelen van deze tijd. In een serie lange interviews en aan de hand van zijn ‘tien grondbeginselen van de concentratie van rijkdom en macht’ vertelt hij in de documentaire Requiem for the American Dream hoe superrijkdom de American Dream te gronde heeft gericht.

Requiem for the American Dream is op woensdag 6 april eenmalig te zien in de Rode Hoed, Amsterdam en vanaf zondag 1 mei beschikbaar op Netflix. De Nederlandse producent en regisseur Kelly Nyks is van 5 t/m 7 april in Nederland en beschikbaar voor interviews.

Internationaal succes

Requiem for the American Dream beleefde zijn wereldpremière met uitverkochte vertoningen op het Tribeca Film Festival en zijn Europese première tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) waar de documentaire genomineerd werd voor de Oxfam Novib Global Justice Award. Met deze award worden de inspanningen van filmmakers en mensen beloond die strijden voor rechtvaardigheid voor de miljoenen armen en achtergestelden wereldwijd.

Bij de bioscooprelease in de Verenigde Staten ontving de film diverse lovende recensies, waaronder de ‘Critics Pick’ van de New York Times en een ‘Must-see’ van Time-Out New York. The Hollywood Reporter claimt zelfs: “Requiem could very well be embraced as the final word on economic inequality.”

Vertoning in de Rode Hoed

Op woensdag 6 april organiseert The John Adams Institute een exclusieve vertoning van de documentaire Requiem for the American Dream in de Rode Hoed te Amsterdam. Na de vertoning wordt er een nagesprek met Kelly Nyks gehost door Tracy Metz, de voorzitter van het John Adams Institute. Het gesprek zal ingaan op de talloze gesprekken die Nyks met Chomsky voor deze film voerde, maar ook op de impact en actualiteit van de film in het kader van de huidige verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten. Klik hier voor meer informatie over de screening.

Over Requiem for the American Dream

De Amerikaanse intellectueel Noam Chomsky is een van de meest invloedrijke intellectuelen van deze tijd. In een serie lange interviews – opgenomen in een periode van vier jaar – vertelt hij hoe er een einde kwam aan de American Dream, het nationale ideaal dat volgens Chomsky (1928) deels symbool en deels werkelijkheid was. “Tijdens de Grote Depressie was er nog een echt hoopvol gevoel”, herinnert hij zich, “maar vandaag niet meer.” Het verschil tussen de jaren dertig en nu: hedendaagse ongelijkheid komt voort uit superrijkdom en dat erodeert de democratie. Zoals in voorgaande eeuwen de maatschappij in handen was van koopmannen en producenten, zwaaien nu financiële instituties en multinationals de scepter. Chomsky noemt ‘de tien grondbeginselen van de concentratie van rijkdom en macht’, die hier volgens hem aan ten grondslag liggen en schetst zo de beweging van vanzelfsprekende solidariteit naar het principe van ieder voor zich. Hoe op de democratiserings-beweging van de jaren zestig, waar hij zelf als linkse activist een actieve rol in speelde, een terugslag volgde en hoe in de Amerikaanse maatschappij nu een ‘precariaat’ ontstaat. Requiem for the American Dream kijkt als een intensief college van een superintellectueel, die niet aarzelt om schuldigen aan te wijzen.

Trailer

Speelduur: 75 minuten | Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld | Genre: Documentaire | Regie: Peter Hutchison, Kelly Nyks & Jared P. Scott | Producent: PF Pictures Production (Peter Hutchison, Kelly Nyks & Jared P. Scott) | Releasedatum Netflix: zondag 1 mei | Website: requiemfortheamericandream.com.Share |

Gerelateerde artikelen