Nouchka van Brakel - A Female Point of View

2 mei 2016, 19:50 | Jeroen

EYE, de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam School for Cultural Analysis/Mediastudies) organiseren een seminar over de films van Nouchka van Brakel met als thema ‘a female point of view’. ‘s Avonds aansluitend vertoning van Van de koele meren des doods.

Van Brakel, die precies vijftig jaar geleden debuteerde met de korte film Sabotage, was de eerste Nederlandse filmmaakster die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken – denk aan Het debuut (1977) en Een vrouw als Eva( 1979), de eerste Nederlandse film met een lesbische thematiek. Ze was ook de eerste vrouw die afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, waar ze later bijna twintig jaar filmregie zou doceren.

Tijdens het seminar gaan onder anderen oud-NOS-journaliste Margriet Brandsma en hoogleraar Filmwetenschappen Patricia Pisters in gesprek met Nouchka van Brakel over haar films en inspiratiebronnen. Ook filmmaaksters Dana Nechustan (Dunya & Desie) Mea de Jong (If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy) en Tallulah Hazekamp Schwab (Een dorsvloer vol confetti), praten over hun werk, de vraag wat een vrouwenfilm is en of er nog zoiets als ‘vrouwenfilms’ bestaat.

Op 18 mei wordt ‘s avonds Nouchka van Brakels veelgeprezen literatuurverfilming Van de koele meren des doods vertoond, in aanwezigheid van de regisseur en leden van cast en crew. Op 25 mei wordt de recent gerestaureerde Tsjechische nouvelle vague-film Madeliefjes (Daisies) vertoond, waarin twee jonge vrouwen hun rebelsheid tonen; de film was destijds een inspiratiebron voor Van Brakels eigen werk.

Programma

13.00-14.30 Journaliste Margriet Brandsma in gesprek met Nouchka van Brakel over haar films en inspiratiebronnen. Vertoond worden onder andere fragmenten uit Het debuut, Van de koele meren des doods en de Tsjechische nouvelle vague film Madeliefjes/Daisies. Margriet Brandsma was van 1994 tot 2014 werkzaam als verslaggever en correspondent voor het NOS-journaal.

14.30-15.00 Pauze

15.00-17.00 Hoogleraar Filmwetenschappen Patricia Pisters spreekt met Nouchka van Brakel, Dana Nechustan, Mea de Jong en Tallulah Hazekamp Schwab over hun werk, de vraag wat een vrouwenfilm is en of ze nog worden gemaakt. Met fragmenten uit onder meer de jeugdserie Dunya & Desie, Schwabs korte film Het rijexamen en If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy, waarin Mea de Jong in de geschiedenis van haar moeder Laura – voorbeeld van een sterke, zelfstandige vrouw – en het gezin duikt.

Voertaal van het seminar is Nederlands.



Share |

Gerelateerde artikelen