Tip: Het verlangen van Michael Dudok de Wit

31 mei 2016, 17:42 | Jeroen

2Doc: Het verlangen van Michael Dudok de Wit volgt de succesvolle Nederlandse animator en regisseur Dudok de Wit (Father and Daughter, Oscar – 2001) tijdens het maakproces van zijn eerste lange animatiefilm The Red Turtle. Deze film ging tijdens het Filmfestival van Cannes in première en werd zojuist bekroond met de Prix Spécial Un Certain Regard.

Michael Dudok de Wit is door de bekende Japanse animatiestudio Ghibli gevraagd om zijn eerste lange animatiefilm te maken; het is hun eerste internationale coproductie ooit. Maarten Schmidt en Thomas Doebele hebben Dudok de Wit en zijn team meer dan twee jaar lang gevolgd tijdens dit complexe creatieve proces. Hij is een perfectionist en gewend zijn handgetekende animatiefilms alleen op eigen kracht te maken. Voor deze nieuwe en lange productie werd hij geassisteerd door een team van 20 tot 30 tekenaars uit heel Europa.

Dudok de Wit stond voor een enorme uitdaging; hij moest niet alleen zijn persoonlijke perfectionisme zien te behouden, maar ook zijn genuanceerde gebruik van kleur, licht en schaduw. In de loop van de documentaire onthult hij zijn enorme gedrevenheid om The Red Turtle te maken, als ook zijn persoonlijke engagement en de reden waarom het zo belangrijk voor hem is om juist dit verhaal te vertellen.

Regie Maarten Schmidt & Thomas Doebele, geproduceerd door Filmcompagnie Schmidt & Doebele, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds.

2Doc: Het verlangen van Michael Dudok de Wit

Uitzending: dinsdag 5 juli om 22.55 uur op NPO 2
Website: vpro.nl/dudokdewit
Zichtlink beschikbaar



Share |

Gerelateerde artikelen