Stranger in Paradise opent IDFA

19 oktober 2016, 07:31 | Jeroen

De 29e editie van IDFA opent op 16 november met Stranger in Paradise van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx. Stranger in Paradise is een documentaire over de bestaande machtsverhoudingen tussen Europa en de vluchtelingen, waarbij Hendrikx zich op de grens van documentaire en fictie beweegt. De film is zowel opgenomen in IDFA Competition for First Appearance als de competitie voor de Nederlandse documentaire.

Voor het eerst opent IDFA in Koninklijk Theater Carré, dat ook op zaterdag 19 november geheel in het teken staat van het festival met een filmprogramma en nagesprekken.

IDFA vindt plaats van 16 tot en met 27 november in het centrum van Amsterdam.

Stranger in Paradise

In Stranger in Paradise maakt regisseur Guido Hendrikx in verschillende hoofdstukken de bestaande machtsrelaties tussen Europa en de vluchtelingen zichtbaar. Europa wordt belichaamd door een acteur die zich in een klaslokaal in Sicilië presenteert aan verschillende groepen asielzoekers die net in Europa zijn aangekomen. In de eerste hoofdstukken vertegenwoordigt hij de gepolariseerde publieke opinie in al zijn verschillende verschijningsvormen om vervolgens de opstelling te kiezen van de pragmatische wetshandhaver die de asielzoekers hun kansen in Europa voorhoudt.

Ally Derks

Ally Derks, directeur van IDFA, over de keuze van Stranger in Paradise als openingsfilm van IDFA 2016: ‘IDFA heeft een reputatie hoog te houden wat betreft sterke, actuele, controversiële openingsfilms: films die aanleiding geven tot discussie – over zowel vorm als inhoud – , gemaakt door jonge, talentvolle makers. Stranger in Paradise houdt ons een spiegel voor met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek.’

Guido Hendrikx

Guido Hendrikx studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Filmacademie, waar hij de internationaal veelvuldig bekroonde kortfilms Escort en Onder Ons regisseerde. De film maakt zowel kans op de IDFA Award for Best First Appearance als de IDFA Award for Best Dutch Documentary.



Share |

Gerelateerde artikelen