Oscar night in Hollywood

3 maart 2018, 15:21 | Jeroen

Zondag op maandag worden de jaarlijkse Oscars uitgereikt in Hollywood, California.

De kijkcijfers van het evenement zijn al jaren dramatisch. De show is erg lang en vooral te voorspelbaar. Vorig jaar was het nog best grappig toen La La Land werd aangekondigd als winnaar, maar Moonlight de daadwerkelijke winnaar bleek. Je zal bijna denken dat het met opzet gedaan is om wat extra publiciteit te winnen. Dit was de uitverkiezing voor Miss Universe namelijk eerder in het jaar ook al gelukt.

Twee jaar geleden was het gala het podium voor raciale gelijkheid. Dit jaar zal er veel aandacht zijn voor het #Metoo fenomeen. De dames en heren zullen veelal in het zwart gekleed op de rode loper verschijnen, de speeches over de kracht en gelijkheid van de vrouw gaan en mannen zullen hun moeders en vrouwelijke collega’s de hemel in prijzen. Voorspelbaar, maar nodig. De seksistische filmindustrie moet zijn imago zuiveren van dit stigma.

De winnaars van de beeldjes wacht eeuwige roem. En vooral een dikke paycheck voor de rest van de carrière. Omdat er steeds meer indie films (onafhankelijk van een gevestigde studio) gemaakt worden en juist deze films onderwerpen aansnijden die scherp en controversieel zijn, is er de laastse jaren steeds meer diversiteit onder de kanshebbers.

Dit jaar is de meest genomineerde film The Shape of Water. Een fantasie/drama film van Guillermo Del Toro (Pan’s Labyrinth). Met 13 nominaties echter niet de grootste kanshebber om de meest prestieuze beeldjes, die van beste film en beste regisseur, mee naar huis te nemen. Zeker niet nu er een controverse is rond de film. Er is aangifte gedaan van plagiaat. De film zou erg veel lijken op het toneelstuk Let Me Hear You Whisper van Paul Zindel uit 1969.

De grootste kanshebber op het beeldje voor beste film is Three Billboards outside Ebbing, Missouri. De film met in de hoofdrol Frances McDormand lijkt zo van de straat geplukt in het verdeelde VS onder president Trump. Grof en met veel vooroordelen, maar daardoor ook grappig en zeer vermakelijk. Ik gun het Get Out.

Beste regisseur zou toch eens Guillermo Del Toro worden aangezien er waarschijnlijk al voor de controverse gestemd is. Als grote verrassing hoop ik op Greta Gerwig voor Lady Bird op deze #Metoo avond de enige genomineerde vrouw in deze categorie.

In de acteurs categorie verwacht ik geen grote verrassingen. Bij de acteurs zijn grootheden en voormalig winnaars als Daniel Day Lewis (Phantom Thread), Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.) en Gary Oldman genomineerd. Timothee Chalamet en Daniel Kaluuya zijn de outsiders. Gary Oldman gaat winnen. Hij heeft een transformatie ondergaan en speelt Winston Churchill in het Britse periode drama Darkest Hour. Een garantie voor Oscar succes. Ik hoop op Daniel Kaluuya. Een jonge acteur die in een heel spannende en verrassende film een heerlijke rol speelt.

Bij de actrices twee grootheden en voormalige winnaars met Meryl Streep (The Post) en Frances McDormand. Sally Hawkins (The Shape of Water), Margot Robbie (I, Tonya) en Saoirse Ronan (Lady Bird) mogen hopen. Meryl krijgt het beeldje zeker niet. De film waarin ze speelt en de rol van Margret Thatcher is een kopie van degene waarvoor ze een Oscar ontving voor The Iron Lady. Frances McDormand speelt een sterke en krachtige vrouw. Een alleenstaande moeder en die willen we allemaal op een voetstuk zetten. Hollywood ook en dus wint zij. Ik hoop op Saoirse Ronan. Ze speelt een overtuigende rol in een prachtige film. Minstens zo sterk en krachtig qua performance als McDormand.

De beste bijrollen zijn dit jaar bij de heren vrij makkelijk. Sam Rockwell speelt een felle bolleboos, in de film Three Billboards outside Ebbing, Missouri, die ierdereen haat en uiteindelijk vergeeft. Willem Dafoe (The Florida Project), Woody Harrelson (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), Richard Jenkins (The Shape Of Water) en Christopher Plummer (All the Money in the World) zijn de andere genomineerden. Ik hoop op Willem Defoe, maar dat is omdat hij in elke film goed is en ik hem het gun. Niet speciaal om deze rol.

Bij de dames durf ik het niet zo goed te zeggen. Wat is lees is dat Allison Janney voor haar rol in I, Tonya de grootste kans maakt. Ik heb de film niet gezien dus kan hierover niet oordelen. Ik gun het Laurie Metcalf voor haar rol in Lady Bird. Ik ken haar nog van haar rol in Rosanne in de jaren tachtig en negentig en natuurlijk als de moeder van Sheldon in The Big Bang Theory.

Maandagochtend als ik wakker wordt zie ik de uitslag. Wakker blijven is geen optie.



Share |

Gerelateerde artikelen