Sweet & Sour – De films van Billy Wilder in Eye Filmmuseum

14 juni 2018, 18:30 | Jeroen

De legendarische scenarioschrijver en Hollywoodregisseur Billy Wilder was een briljant woordkunstenaar. Zijn Oscar-winnende klassiekers zitten vol aanstekelijke, cynische humor: onwaarschijnlijk grappig, gewaagd en scherpzinnig. Uit zijn pen kwamen onsterfelijke oneliners als ‘Nobody’s perfect’ (Some Like It Hot, 1959) en ‘I’m ready for my close-up’ (Sunset Boulevard, 1950).

Eye presenteert vanaf 5 juli een uitgebreid programma rond zijn films, voor het grootste deel komedies met een donker randje. Voor meer informatie klik hier.

Filmprogramma

Eye brengt vanaf 5 juli drie van Wilders films in landelijke distributie: de film noir klassieker Double Indemnity (1944), het met twee Oscars bekroonde alcoholismedrama The Lost Weekend en zijn meest persoonlijke film Ace in the Hole (1951). Het programma in Eye bevat alle grote klassiekers uit Wilders oeuvre, zoals Sunset Boulevard en een nieuwe restauratie van The Apartment, die dit voorjaar in première ging in Cannes Classics. Een nieuwe 4K-restauratie van Some Like it Hot zal naar verwachting in september in première gaan in Eye.

Wilders vroege jaren als scenarioschrijver komen aan bod met onder andere Ninotchka (Ernst Lubitsch, 1939) en Ball of Fire (Howard Hawks, 1941). Uit de latere periode zijn onder meer de cultfilm The Private Life of Sherlock Holmes (1970) en het door Sunset Boulevard geïnspireerde Fedora (1978) te zien.

Het filmprogramma wordt verrijkt met inleidingen en specials waarin thema’s uit Wilders films worden belicht. Zo is er aandacht voor de invloed van de censuur op de films van Wilder. Verder zijn er voorstellingen met live muziek, onder andere de door Eye gerestaureerde stille film Menschen am Sonntag (1929, scenario Billy Wilder). Van een aantal films zijn nieuwe, digitale restauraties te zien. Ook zijn er presentaties van unieke 35mm-kopieën uit de collectie van Eye en het Amerikaanse filmarchief UCLA.

Sweet & Sour – De films van Billy Wilder, van 5 juli t/m 5 september in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam, website.

Foto: Seven Year Itch (US, 1955, Billy Wilder).



Share |

Gerelateerde artikelen