Trailer: Jij bent mijn vriend

31 oktober 2018, 22:18 | Jeroen

Branche is nog maar pas in Nederland. Als hij de eerste dag naar zijn nieuwe school moet, wil hij zijn bed niet uitkomen. Hij vindt het eng om naar school te gaan, want hij kent niemand in zijn klas en hij is de enige die Macedonisch spreekt.

We leven mee met Branche die vertwijfeld pogingen doet om een vriend te vinden tussen de kinderen die we kennen uit De kinderen van juf Kiet. Langzaam sluit Branche vriendschap met de Syrische Ayham: door met een paar woorden Nederlands toch samen huizen van blokken te bouwen. Ondanks alle taalbarrières groeit er een vriendschap tussen de jongens. Tot Ayham op een dag niet meer op school verschijnt.

Deze ervaring is voor Branche een enorme klap die hij maar moeizaam het hoofd weet te bieden. Branche rouwt om zijn vriend. Wanneer twee maanden later de Syrische broers Maksem en Jorj in de klas komen, ziet Branche in Maksem een nieuwe kans om een vriend te vinden. Eerst wil het angstige jongetje nog niets weten van Branche’s toenaderingspogingen. Maar met liefde en geduld lukt het Branche toch om het vertrouwen van Maksem te winnen. Eindelijk voelt Branche zich thuis in zijn klas.

Dan moet hij opnieuw beginnen als hij naar groep 5 gaat van meester Wout: een klas waar kinderen in zitten die al hun hele leven Nederlands spreken. Zijn vermogen om vriendjes te maken wordt opnieuw op de proef gesteld. Lukt het Branche om in deze nieuwe omgeving zijn weg te vinden?

Petra en Peter Lataster: “Met Jij bent mijn vriend willen we laten zien hoe belangrijk het voor kinderen is om vriendschappen te leren sluiten. Dat maakt ze socialer en het helpt kinderen om te aarden in een groep. Zo vinden ze hun plek in het leven. Maar behoort deze taak ook tot het toch al overvolle eisenpakken van een leraar?”

Mokum Filmdistributie brengt Jij bent mijn vriend op 22 november 2018 uit in de filmtheaters en op Picl.Share |

Gerelateerde artikelen