IDFA 2018 maakt winnaars bekend

22 november 2018, 14:39 | Jeroen

Reason wint de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Tijdens de prijsuitreiking van de 31e editie van IDFA in Internationaal Theater Amsterdam zijn de winnaars bekendgemaakt van de verschillende prijzen in de IDFA competitieprogramma’s.

De IDFA Award for Best Feature-Length Documentary ging naar Anand Patwardhan voor Reason. De IDFA Special Jury Award for Best Feature-Length Documentary werd uitgereikt aan Los Reyes van Bettina Perut en Iván Osnovikoff.

Giacinto Scelsi. The First Motion of the Immovable van Sebastiano d’Ayala Valva kreeg de IDFA Award for Best First Appearance en Kabul, City in the Wind van Aboozar Amini won de IDFA Special Jury Award for First Appearance.

De Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary ging naar ‘Now something is slowly changing’ van mint film office. But Now Is Perfect van Carin Goeijers kreeg de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary. Aan het begin van de avond reikte Reber Dosky het Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Stipendium (€ 50.000) uit aan filmmaker Sophie Dros.

Het festival duurt nog tot en met zondag 25 november. Op vrijdagavond 23 november zal de winnaar van de VPRO IDFA Audience Award worden bekendgemaakt.

IDFA Award for Best Feature-Length Documentary

Anand Patwardhan won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 15.000) met Reason (India). De film is een diepgaande verkenning van de Indiase samenleving, waar mensen die opstaan tegen het opkomende religieus-nationalistische fundamentalisme hun leven niet zeker zijn.

Uit het juryrapport

De IDFA Award for Best Feature-Length Documentary is unaniem toegekend aan Reason van Anand Patwardhan voor het epische verhaal van de opkomst van extreem-rechts in een van de meest bevolkte landen van deze planeet, het geweld van religieuze en ultranationalistische milities met de steun van autoriteiten en dominante media, de waardigheid van verzet in meerdere vormen, vaak ten koste van het leven, op een manier die de complexiteit van de situatie erkent, maar die in een zeer begrijpelijke vorm wordt weergegeven.

Overige winnaars en informatie op de website.

Op vrijdagavond 23 november zal de winnaar van de VPRO IDFA publieksprijs (€ 5.000) worden aangekondigd tijdens de uitzending van de Best of IDFA: Audience Award 2018, om 22:45 uur op NPO2.Share |

Gerelateerde artikelen