Restored & Unseen brengt filmklassiekers bij elkaar

21 december 2018, 12:06 | Jeroen

Eindelijk ’s die Italiaanse klassieker zien die al eeuwen op het verlanglijstje staat? Die prachtige restauratie bewonderen van Blue Movie, Neerlands Meest Geruchtmakende Blootfilm van de jaren zeventig? Eye Filmmuseum brengt met Restored & Unseen twee keer per maand klassiekers en recente restauraties bij elkaar, met toelichting door deskundigen.

Restored & Unseen, vanaf 14 januari in Eye, Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, website*

Wie met eigen ogen wil zien waarom en hoe Blue Movie kon uitgroeien tot dé taboedoorbrekende film van het Nederland van de jaren zeventig, kan op 14 januari terecht in Eye. Het filmmuseum vertoont dan zijn digitale restauratie van Wim Verstappens vertelling over ex-gedetineerde Michael die zijn resocialisatieprogramma begint in een comfortabele Bijlmerflat en spoedig de hele galerij tot een vrijgevochten seksclub omtovert.

Klassiekers opnieuw op doek, altijd op maandagavond

De première van Blue Movie’s digitale restauratie is het startsein van Restored & Unseen, een nieuwe serie in Eye. Hierin zijn lang niet vertoonde klassiekers en recent gerestaureerde films te zien. Het programma geeft antwoord op filmhistorische vragen als wat Ladri di biciclette tot zo’n invloedrijke film maakte of hoeveel feministische impact De stilte rond Christine M. nu nog heeft. En waarom raakte Der Himmel über Berlin destijds zo’n gevoelige snaar?

Voor Restored & Unseen put Eye zowel uit de eigen collectie als uit het internationale aanbod van gerestaureerde kopieën. Het programma is twee keer per maand te zien, op de maandagavond. De films zijn thematisch verbonden via regisseurs- of acteurskeuze, genreovereenkomsten of aan de actualiteit ontleende thema’s. Het accent ligt op Europese auteurscinema, Nederlandse filmgeschiedenis en de niet-Westerse film, vanouds deelgebieden waar Eye zich sterk voor maakt.

Grote collectie, meer laten zien

Eye beheert en restaureert (deels) een collectie van ruim 50.000 titels, waaronder klassiekers, in vergetelheid geraakte films, spraakmakende en controversiële films en mainstream producties. Van die eigenzinnige verzameling wil Eye in het nieuwe programma Restored & Unseen de komende jaren meer laten zien. Het programma zal regelmatig worden aangevuld met gerestaureerde kopieën uit buitenlandse archieven en het internationale festivalcircuit.

Elke voorstelling wordt ingeleid door een programmeur of speciale gast.

Januari: Wim Verstappen: seks, censuur en de Bijlmer

Blue Movie

Wim Verstappen NL 1971 2K restauratie*

14 jan 19.00

VD

Wim Verstappen NL 1972 35mm restauratie*

28 jan 19.00

Februari: Italiaans Neorealisme & internationale invloed

Ladri di biciclette

Vittorio de Sica IT 1948 4K restauratie

11 feb 19.00

Pather Panchali

Satyajit Ray IN 1955 35mm*

25 feb 19.00

Maart: Engelen in de film

Der Himmel über Berlin

Wim Wenders BRD 1987 4K restauratie

11 mrt 19.00

A Matter of Life and Death

Michael Powell & Emeric Pressburger GB 1946 35mm*

25 mrt 19.00

VERWACHT

April: hommage aan Michel Piccoli

Dillinger è morto

Marco Ferreri IT 196 35mm*

Themroc

Claude Faraldo FR 1973 35mm*

Mei: feminisme & film – Chantal Akkerman en Marleen Gorris

Jeanne Dielman 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Chantal Akerman BE/FR 1975 2K restauratie

De stilte rond Christine M.

Marleen Gorris NL 1982 35mm restauratie*

*=Collectie EyeShare |

Gerelateerde artikelen