Trailer: Flee

2 januari 2022, 14:33 | Jeroen

De geanimeerde documentaire FLEE vertelt het waargebeurde verhaal van Amin Nawabi (pseudoniem), die als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken vluchtte. Hij is nu 36 jaar, een succesvol academicus en wil gaan trouwen met zijn langdurige vriend Kasper. Maar voordat hij die stap kan maken moet hij nog het een en ander loslaten, en daar is hij nu eindelijk klaar voor. Hij doet voor het eerst zijn buitengewone verhaal bij goede vriend en documentairemaker Johas Poher Rasmussen. Amin vertelt hoe hij zijn weg vond van het door oorlog verscheurde Kaboel, naar Denemarken, waar hij een open leven kon leiden als homoseksuele man. Een leven dat hij nooit voor mogelijk had gehouden.

Amins jeugd werd, net als voor vele anderen, onderbroken in de late jaren 80 als het conflict in Afghanistan hem en zijn familie dwingt om hun huis te ontvluchten. Ze vinden hun weg naar het corrupte Moskou en doen wanhopige pogingen om het gezin stukje bij beetje naar Europa te smokkelen. Het lukt eerst zijn zussen de weg naar Noorwegen te vinden, maar hij komt zelf later, helemaal alleen, in Denemarken terecht. Amin kreeg één enkele regel mee van zijn smokkelaars: vertel niemand dat je familie nog leeft. Een regel die hij 25 jaar lang naleeft, tot nu.

Rasmussen gebruikt de kracht van animatie om ons te transporteren van de wijken in Kaboel, naar de schrijnende vlucht naar Europa en uiteindelijk, een persoonlijke volwassenwording in Denemarken. De animatie, de vertelling en de muziek komen allemaal samen tot een therapeutische ervaring, voor zowel de kijker als voor Amin zelf. De filmmaker weet een liefdevol, maar meedogenloos eerbetoon te brengen aan zijn vriend, een dappere overlevende wiens verhaal je als kijker onmogelijk zal vergeten.

FLEE is vanaf 3 maart in de bioscoop te zien.Share |

Gerelateerde artikelen