Docu: Kunstroof

16 april 2024, 22:57 | Jeroen

Het verhaal achter de bizarre en spraakmakende diefstal van zeven wereldberoemde schilderijen uit de Kunsthal Rotterdam in 2012.

In de vroege ochtend van 16 oktober 2012 heeft een groep jonge Roemeense vrienden 2 minuten en 48 seconden nodig om zeven waardevolle kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam te stelen. In goedkope tassen proppen ze werken van Lucian Freud, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Henri Matisse, Pablo Picasso en Claude Monet.

De roof wordt wereldnieuws. Iedereen is het erover eens dat de geraffineerde inbraak het werk moet zijn van doorgewinterde kunstrovers. Maar wie zijn dit? De Rotterdamse politie tast maanden in het duister totdat er een bericht binnenkomt uit Boekarest: ze zijn de dieven op het spoor. Het blijken een paar eenvoudige Roemeense criminelen, die geen idee hebben van wat ze zich op de hals hebben gehaald. Ze hebben geen verstand van kunst en zeker niet van het verkopen ervan en kunnen de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt.

De mannen worden gearresteerd en de moeder van hoofddader Radu denkt haar zoon te moeten redden door de schilderijen voorgoed te laten verdwijnen. Hier lijkt het verhaal te eindigen, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat alle schilderijen in vlammen zijn opgegaan. Zoals kunstdetective Arthur Brand, die zegt overtuigend bewijs te hebben dat een aantal van de doeken er nog is. En hij is niet de enige…

In de hybride film Kunstroof komt de roof in al zijn spannende details tot leven door de gebeurtenissen te reconstrueren op basis van de originele politieverhoren. Nederlandse en Roemeense rechercheurs, justitie en kunstexperts komen aan het woord en geven inzicht in de boven- én onderwereld van de internationale kunstwereld. Wat betekent het dat deze kunstwerken verloren zijn? En wat is de werkelijke waarde van kunst?

Over Jorien van Nes

Jorien van Nes (1971) is regisseur van films en documentaires. Ze begon ooit bij het VPRO-programma Waskracht!, waar ze experimenteerde met de grenzen tussen feit en fictie. Sindsdien maakt ze dramaproducties, zoals Leuk voor later (2004), Den Helder (Gouden Kalf, 2008) en haar feature-filmdebuut A Long Story (2013), en documentaires, zoals Hartelijk bedankt, meneer Van Veen (2006), Droomwereld (2006), Another Perfect World (2009), With Love from Russia (2013), Defending Brother No.2 (2017) en Goede Moeders (2021).

De documentaire Kunstroof is vanaf 30 mei in de bioscoop te zien.

Beeld: Still uit Kunstroof. Copyright: Submarine/VPRO/Periscoop.Share |

Gerelateerde artikelen