Renée's Singles - Week 17

23 april 2012, 18:07 | Jeroen

Eén van de grote voordelen van het wonen in Brighton is het ruime assortiment aan charity shops. Een onwrikbaar Engels instituut met een onmetelijke selectie aan goederen en een gretige clientèle uit alle lagen van de bevolking. Persoonlijk ga ik er regelmatig heen voor tweedehands breinaalden en vintage breipatronen, maar mocht je toevallig op zoek zijn naar volume 71 van ‘The English Steamtrain Explained In All It’s Glorious Dimensions’ dan zit je er ook gebeiteld. Zaterdag ging ik blij naar huis met een LP van Claude Denjean and his Moog Synthersizer. ‘Nights In White Satin’ was nog nooit zo leuk.

Singles deze week: THEE Satisfaction, Wilde Belle, Amadou & Mariam, Herman Düne en The Folk!

Single van de week: THEE Satisfaction – Queens (Subpop)

Stasia Irons and Catherine Harris-White van THEE Satisfation maken progressieve jazz/funk/soul. In het begin van de clip veronderstelde ik per abuis met ‘Queens’ in een bordeel terecht te zijn gekomen, het blijkt echter te gaan om een girls night in (maar dan wel een hele hippe). De track zelf dreunt in je kop als een doffe maar gestage hartslag, met tussendoor een vederlichte melodie en een absoluut vlekkeloze groove. ‘Let the musicians be you physicians’, aldus THEE Satisfaction. Fan-tas-tisch.

Wild Belle – Keep You (Sandhill Sound)

Soms gebeurt het dat je eigenlijk twee singles van de week zou willen plaatsen, zoals vandaag. ‘Keep You’ van Wild Belle komt uit het niets en is een rare maar aanstekelijke combinatie van ska versus pop en hoge vocals versus lage sax. Het is een treiterig liedje eigenlijk, de manier waarop het maar aan je hoofd blijft zeuren en pertinent weigert te vertrekken. Ik denk dat dit één van de zeldzame gevallen is waarbij ik verliefd ben geworden op een opdringerige onenightstand.

Amadou & Mariam – Willy Kataso

Amadou & Mariam – "Willy Kataso" en Mouv'Session by LeMouv

De Malinese Amadou & Mariam zijn samen een stel en zijn allebei blind. Dat heeft ze er niet van weerhouden al zo’n 40 jaar muziek te maken op een manier die de aandacht van een groot Westers publiek heeft weten te trekken en vast te houden. Ze stonden reeds in het voorprogramma van Coldplay en U2 en hebben onlangs nog gecollaboreerd met Santigold op de single ‘Dougou Badia’. Ik heb ze het liefst met z’n tweeën en akoustisch, zoals op deze heerlijke sessie door LeMouv.

Herman Dune – A Blessing And A Curse (Fortuna Pop)

De band Herman Dune staat bekend om zijn naïeve manier van tekstschrijven en muziek maken en vooral niet om het vocale talent van frontman David-Ivar. Maar laat er geen misverstand over bestaan dat ze loeigoed zijn in wat ze doen, er geen andere band bestaat zoals zij en dat ze precies weten waar ze mee bezig zijn. Ze nemen zichzelf serieus, maar niet zodanig dat ze hun typische Herman Dune geluid of charme verliezen. ‘A Blessing And A Curse’ staat op hun zopas uitgebracht EP ‘Monument Park’.

The Folk – When It Rains

Ik vind ‘When It Rains’ van de meisjes van The Folk het muzikale equivalent van een dampend kopje Lady Grey met een lekker koekje erbij. Memorabel misschien niet, maar wel hartverwarmend.Share |

Gerelateerde artikelen