Interview met Rusty Roots: '10 Years Rusty Roots wordt een feestje'

2 augustus 2014, 22:19 | Jeroen

Rusty Roots is al langer bekend bij blues minnend Nederland maar als het aan ons ligt worden ze ook bekend bij het grote publiek. Het nieuwe album Your Host werd goed ontvangen en de single Sidewalk werd zelfs door Coldplay opgepikt. Na een daverend concert op Brielle Blues waarbij de band menig bezoeker kippenvel bezorgde, kregen we de gelegenheid om wat vragen te stellen aan zanger/gitarist Jan Bas.

Rusty Roots is Jan Bas (zang, gitaar), Bob Smets (gitaar), Stefan Kelchtermans (bass) en Nico Vanhove (drum), de band uit het Belgische Peer begon 10 jaar geleden als traditionele bluesband. “We speelden allemaal al in andere bands en kenden elkaar voordat we besloten als Rusty Roots verder te gaan, slechts zes maanden na ons eerste concert stonden we op Blues Peer, één van de grootste bluesfestivals in Europa en tevens het bluesfestival alwaar we zelf al jaren de groten der aarde waaronder onder andere Ray Charles en B.B King live aanschouwden”, aldus Jan.

Ook dit jaar stond de band weer op het affiche voor Blues Peer als ook op Brielle Blues en op De Zwarte Cross. “We houden van festivals, op festivals is het publiek leuk en er hangt altijd een goede sfeer”, zegt Jan. “We hebben wel een vaste setlist maar passen de volgorde van de nummers wel aan, als het publiek daarom ‘vraagt’”. Op de vraag wat dan het ultieme droomfestival is om te spelen komen namen als Rock Werchter en Pukkelpop voorbij, “er zijn heel veel goede festivals, echter North Sea Jazz, daar komen grote namen en het is een geweldig festival, daar zou ik graag eens willen spelen”.

Your Host

April van dit jaar kwam Your Host uit, het vierde studio-album van de band. Een compleet ander album dan de vorige platen: rauwe zang, stevige riffs een mix van blues, rock en roots. Jan: “Voor elke nieuwe plaat gaan we open minded de studio in, tot het moment van opnemen wordt er gesleuteld aan de muziek en teksten, een tekst hoeft niet persé diepzinnig te zijn, als het maar lekker bekt. Voor dit album zijn we bewust op zoek gegaan naar een andere producer dan de vorige plaat, deze vonden we in Mario Goossens (drummer Triggerfinger), hij gaf ons tips voor de ideeën die wij al hadden voor de nummers. Het album kreeg iets extra’s door Mario en dan voornamelijk met betrekking tot de sound”.

“Alle albums van ons hebben een andere sound, van traditioneel, soul tot aan Americana, het belangrijkste is dat we onszelf blijven ontwikkelen en telkens nieuwe uitdagingen zoeken. We zijn begonnen als een traditionele bluesband en de ontwikkeling van de band is te horen op de vier uitgebrachte albums. Wanneer we vier dezelfde platen hadden gemaakt was het voor ons minder interessant geweest, echter ook Your Host is niet de specifieke richting waarin we willen gaan. Een volgend album kan wel weer heel anders worden”.

10 years Rusty Roots

Op 24 oktober speelt de band hun 10-jarig jubileum concert in, hoe kan het ook anders, Peer. “Dat wordt een feestje, we proberen een setlist van twee uur te maken, een muzikale reis van alle vier de albums, wordt dat. Er komen gastmuzikanten en ook de muzikanten van de vorige albums komen. We hebben al een aantal toezeggingen”. Voor wie echter niet kan wachten tot 24 oktober, zaterdag 30 augustus start de band in De Patronaat in Haarlem met een Nederlandse clubtour. Waarna nog concerten volgen in de Mezz 12 september in Breda, Burgerweeshuis 15 oktober in Deventer, De Bosuil 19 oktober in Weert en 22 oktober in Paradiso te Amsterdam. Om de entreeprijs hoef je het zeker niet te laten, de concerten in respectievelijk De Patronaat en Mezz zijn gratis en een kaartje voor Paradiso kost slechts €9,-.



Share |

Gerelateerde artikelen