Schoenen van Don't naar Do

20 april 2014, 09:58 | Jeroen

Wanneer ik afgelopen week over het web scroll om mezelf te voorzien van de laatste modetrends, valt het me op hoe vaak ik word overspoeld met berichten over de platte mannelijke sandaal in combinatie met geiten wollen sokken.

Het ziet er slechts geinig uit, maar wordt dit de aankomende zomertrend: wollen sokken in je birkenstocks? Kijkend naar foto’s waarop verschillende sandaal-sokvariaties staan afgebeeld, schiet het me spontaan binnen hoeveel meer fashion trends in korte tijd veranderden van een don’t naar een absolute do. Hoewel mode en modetrends vooral afhankelijk zijn van wat de meerderheid beslist, lijkt het alsof modetrends alsmaar meer uiteenlopen en de meest merkwaardige trends over de afgelopen 20 jaar bij elkaar zijn geraapt en met elkaar worden gecombineerd. Daarom onderstaand drie andere merkwaardige schoenentrends.

BIRKENSTOCK

Ongetwijfeld een van de meest smakeloze schoenentrends: ‘‘de gezondheidsslipper’‘. Zo’n tien jaar geleden wilde niemand gezien worden op deze sandalen. Zo’n drie jaar geleden waren ze toch een heuze rage. Hoewel deze rage van korte duur bleek te zijn, lijken deze glazen muiltjes toch back in the picture.

GYMP MET SLEEHAK

De gymp met ingebouwde sleehak, ook bekend als de Sneaker Wedges waarmee Isabel Marant de modewereld in rep en roer bracht. Al gauw volgden verschillende designers haar en ontwierpen soortgelijke schoenen, waarmee dit item tot een ware trend uitgroeide. Hoewel de meningen voor korte periode erg uiteen liepen, waren in no time alle koppies om en waren deze schoenen niet weg te slaan en heeft deze trend de deur naar high fashion voor sportschoenen op een kier gezet.

NIKE AIR MAX (VOOR VROUWEN)

In veel verschillende uitvoeringen, prints en diverse kleuren en met een comfortfactor 10, is deze schoen niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Daarmee hebben deze sporty shoes hun gabber identiteit volledig achter zich gelaten. En zijn deze gympies van een don’t in een absolute do veranderd.


UGGS

Tegenwoordig staan UGGS op vrijwel ieder schoenenrekje, maar zo’n 6 jaar geleden kon het gros van de vrouwen zich nauwelijks voorstellen dat deze zeer onaantrekkelijk schoen ongekend populair zou worden. Ongetwijfeld ligt de populariteit niet alleen aan het comfort dat deze laars biedt, maar daarnaast aan het feit dat verschillende grote beroemdheden regelmatig in deze schoenen werden en nog steeds worden gespot.


Het lijkt erop dat deze verschillende stijlen schoenen hun succes puur te danken hebben aan het kopieergedrag van jongeren in de huidige maatschappij. Dat gezegd hebbende, is het de vraag in hoeverre jongeren zich daadwerkelijk onderscheiden met een unieke kledingstijl? Of proberen zij slechts mainstream artikelen op een unieke manier proberen te combineren?

Bron: Stylight



Share |

Gerelateerde artikelen