Recensie: Wish You Were Here van Toneelgroep Amsterdam

23 april 2012, 16:40 | Jeroen

Een zondagmiddag met Eugene O’Neill. De introductie is van Lucas de Man en wat voor een. (Galgen-) Humor voert de boventoon. De Jameson Whiskey die we bij binnenkomst krijgen zal hierbij wellicht een rol bij hebben gespeeld.

Een korte samenvatting van het leven van Eugene O’Neill wordt treffend geformuleerd door Lucas de Man: geboren in een hotel, zijn leven een drama en sterft in een hotel. Even een korte schets van het drama. Zijn beide zoons plegen zelfmoord en zijn dochter Oona trouwt op 18 jarige leeftijd met de 54 jarige Charlie Chaplin, hij onterft haar en ziet haar nooit meer.

We zien vervolgens twee opvoeringen. De eerst is een schets van het leven tussen O’Neill en zijn derde vrouw, Carlotta Monterey. Een klagend en kibbelend stel. Hans Kesting speelt het met trillende hand, waarmee hij de Parkinsons ziekte van O’Neill wil illustreren. Chris Nietvelt speelt zijn klagende, commanderende vrouw. Kort fragment uit het stuk van Lars NĂ³ren, O’Neill (1994). Voor mij te veel voorgelezen en gespeeld. Weinig spannends. Het is uiteraard de opzet van de middag, toch verwachtte ik meer van de acteurs qua improvisatie en gevoel.

De tweede opvoering is die van het verloren gewaande stuk Exorcism van O’Neill zelf. Geschreven in 1919 en een relatief vroeg werk van de Nobel en Pulitzer prijs winnaar. Het vertelt over de 24 jarige O’Neill die diep in de put zit en een zelfmoord poging doet. De hoofdpersoon wordt vertolkt door Eelco Smits. De overige rollen zijn voor Fred Goessens, Janni Goslinga, Hans Kesting en Alwin Pulinckx. Chris Nietvelt neemt de regie aanwijzingen van O’Neill op zich. Ze leest deze voor terwijl de anderen spelen. Dit levert vaak komische momenten op. Ook zien we hoe sommige aanwijzingen de acteurs in verwarring brengen waardoor ze moeten zoeken naar de juiste emotie. Dit is een interessante kijk in de werkstijl van elke acteur. Leon Voorberg is niet op komen dagen, hierdoor moet iemand uit het publiek de rol op zich nemen. Hij doet dit met verve en dit onderstreept de relaxte en leuke sfeer van de middag.

Wederom een leuk en interessant experiment van de Toneelgroep Amsterdam!

Kom 4 mei ook kijken bij de volgende editie van Wish You Were Here. Toneelgroep Amsterdam leest dan na de Dodenherdenking Incident in Vichy (1964) van Arthur Miller.



Share |

Gerelateerde artikelen