Theatermarathon Jan Fabre

16 augustus 2013, 10:26 | Jeroen

Zaterdag 21 september, 15.00 uur keert Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was, de roemruchte, acht uur durende performance van Jan Fabre eenmalig terug in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was is dertig jaar na de première opnieuw te bewonderen. De roemruchte performance van Jan Fabres gezelschap Troubleyn is natuurlijk alles behalve ‘zoals te verwachten en te voorzien’. Want dit zijn de hersenspinsels van Jan Fabre, het Vlaamse enfant terrible van de kunst, de eerste levende kunstenaar die in het Louvre mocht exposeren. In Nederland was zijn werk te zien in het Kröller Müller Museum en kreeg hij carte blanche van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tragedy of a Friendship, zijn nieuwe voorstelling, staat op het Holland Festival 2013.

Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was duurt acht uur, precies één werkdag. Er zijn geen personages, maar er is veel te beleven. Acties, ontleend aan de maalstroom van het echte leven. Praten, springen en rennen, roken, wassen, aan- en uitkleden. Door de herhaling van de handelingen neemt de realiteit het over van de geacteerde scènes. Alles wat de acteurs doen is echt. Ook de klappen, hun pijn en uitputting. De beelden zijn alledaags en absurd, wonderschoon en schokkend. Op sommige momenten zijn het tableaux vivants die verwijzen naar iconen uit de kunstgeschiedenis.

In 1982 was de voorstelling ophefmakend, “een bom onder het zitvlees van het theaterbestel”. Eén van de eerste en radicaalste werken van Fabre. De Belg legde de fundamenten voor een nieuw soort theater. Het publiek reageerde verbaasd en enthousiast, verbijsterd en geschokt. “Jan Fabre, waar zit je? Ik kom je op je gezicht slaan.”

De nieuwe versie – de remake met een volledig nieuwe cast – is opnieuw een happening. Dat bewijst het succes van Brussel tot Berlijn. “Overrompelend, de ene prachtscène na de andere.” Maak het daarom mee, bij de Nederlandse première zaterdag 21 september in de Rabozaal van Stadsschouwburg Amsterdam. De toeschouwer mag de voorstelling in- en uitlopen, blijven of weggaan. Maar één ding is zeker: dit is een unieke gebeurtenis.



Share |

Gerelateerde artikelen