Sleeping Beauty

19 september 2014, 07:33 | Jeroen

NDT 1 opent het seizoen 2014-2015 met de geruchtmakende interpretatie van Sleeping Beauty door de wereldberoemde Zweedse choreograaf Mats Ek. De première is woensdag 8 oktober in het Lucent Danstheater, Den Haag. De voorstelling is verder te zien in Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.

Mats Ek

De Zweed Mats Ek (Malmö, 1945) heeft een voorliefde voor het moderniseren van klassieke verhalen met een donker randje. In zijn choreografie Sleeping Beauty gaat de verwende Aurora, op betoverende muziek van Tsjaikovski, op zoek naar spanning in haar leven. Die vindt ze als ze verliefd wordt op een junk. Eks opmerkelijke bewerking van Aurora’s odyssee is ontwrichtend, komisch en diep ontroerend.

Choreograaf en theatermaker Ek is een van de groten in de ontwikkeling van de hedendaagse dans. Zijn werk staat bol van de sociale symboliek en het psychologisch conflict. Hij is een echte verhalenverteller en maatschappelijk sterk betrokken. Het gaat hem in zijn scherpe, hoekige motoriek niet om esthetiek. Absurdistische humor, subtiele satire en een rijke fantasie brengen lucht in zijn werk. Eks choreografieën zijn altijd weemoedig en grappig.

The Officer’s Servant, Giselle, Swan Lake en Beauty

In 1976 debuteerde Ek als choreograaf met The Officer’s Servant voor het spraakmakende Cullberg Ballet. In 1981 danste hij een seizoen lang bij het Nederlands Dans Theater. Vervolgens was hij onder meer artistiek leider van het Cullberg Ballet. Zijn controversiële bewerkingen van Giselle (1982), Swan Lake (1987) en Sleeping Beauty (1996) zijn meesterlijk door de manier waarop Ek het oorspronkelijke libretto en de choreografische structuur handhaaft, maar er een moderne psychologische diepgang aan toevoegt. Niet eerder hebben de dansers van het Nederlands Dans Theater zo’n karakterisering van de personages neergezet als in Sleeping Beauty. Deze bewerking, die Ek oorspronkelijk maakte voor het Hamburg Ballett, slaat een brug naar een theatraler benadering van dans.

SPEELDATA SLEEPING BEAUTY

wo 8 t/m za 11, do 23 & vr 24 okt: Lucent Danstheater, Den Haag; za 18 & zo 19 okt: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam; do 20 nov: Schouwburg Rotterdam; za 22 nov: Theater a/h Vrijthof, Maastricht; di 25 nov: Stadsschouwburg Utrecht; do 27 nov: De Harmonie, Leeuwarden; za 29 nov: Parktheater, Eindhoven



Share |

Gerelateerde artikelen