New Moves 2015

29 mei 2015, 09:43 | Jeroen

New Moves geeft dansers van Het Nationale Ballet de kans om hun choreografisch talent te ontdekken en ontwikkelen. In de editie van 2015 maken twaalf dansers nieuw werk voor Het Nationale Ballet.

Het Nationale Ballet

New Moves wordt bovendien volledig geproduceerd door de dansers van Het Nationale Ballet. Zo zijn ze niet alleen choreograaf of uitvoerende maar ook toneelmeester, kostuum- en lichtontwerper, fondsenwerver of fotograaf van het campagnebeeld. New Moves is daarmee een belangrijk platform voor dansers om hun ambities te realiseren voor een carrière naast of vervolg op hun carrière als uitvoerend kunstenaar. De opbrengst van de kaartverkoop komt volledig ten goede aan de talentontwikkeling van Het Nationale Ballet. New Moves is driemaal te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli 2015 met een speciale backstage afterparty op vrijdag 3 juli.

CHOREOGRAFEN 2015

Voor New Moves 2015 creëren twaalf dansers/choreografen nieuw werk: Matthew Pawlicki-Sinclair, Bastiaan Stoop, Milena Sidorova, Wolfgang Tietze, Bruno da Rocha Pereira, Miles Pertl, Daniel Cooke, Chanquito van Hoeve, Peter Leung, Nadia Yanowsky, Maria Chugai en Tycho Hupperets.

PRE-TALK EN AFTERPARTY

Op de première avond is er een speciale pre-talk met een aantal choreografen. Onder leiding van Het Nationale Ballet danseres Wendeline Wijkstra gaan deze dieper in op hun motivatie en het creatieproces. Na afloop is er een speciale afterparty in een backstage gedeelte van Nationale Opera & Ballet die normaal niet toegankelijk is voor publiek, met Dj’s en de dansers van Het Nationale Ballet.

NEW MOVES

Het Nationale Ballet was in de jaren zeventig het eerste Nederlandse dansgezelschap dat zijn dansers de kans gaf hun talenten als choreograaf te onderzoeken. In de eerste edities vielen later succesvolle makers als Jan Linkens als John Wisman op; in latere edities waren dat onder meer Ted Brandsen, Krzysztof Pastor en David Dawson.
Na zijn aantreden als artistiek directeur in 2003 blies Ted Brandsen de choreografieworkshop nieuw leven in onder de noemer New Moves. Omdat volgens Brandsen “nieuwe creaties het ‘levensbloed’ van elk dansgezelschap zijn”. Recenter sprongen creaties van Juanjo Arqués, Ernst Meisner, Peter Leung, Milena Sidorova en Remi Wörtmeyer in het oog.

VOORSTELLINGEN IN NATIONALE OPERA & BALLET

Grote Opera Studio

vr. 3 juli 2015 aanvang 19.15 (pre-talk), 20.00 (voorstelling), 22.00 (afterparty)

za. 4 juli 2015 aanvang 16.00 (voorstelling) aanvang 20.00 (voorstelling)



Share |

Gerelateerde artikelen