Recensie: Bakken met data door Harrie Keusters

17 april 2016, 12:06 | Linda

Big data is hot. Geheel verrassend is het daarom niet dat Bakken met data van Harrie Keusters twee keer is uitverkocht. Wel verrassend is de manier waarop Keusters zijn publiek weet te raken door een mix van informatie en persoonlijke verhalen.

Het verhaal start met vader Harrie Keusters III, de eerste big data bakker van Nederland. Deze noteerde alles wat los en vast zat. Zo kon hij op basis van de resultaten van de afgelopen jaren, de dag van de week waarop Pasen viel en de temperatuur rond die tijd voorspellen hoeveel brood hij moest bakken. Bakken is rekenen. Verbanden zien.

Verbanden

Dat is het principe van big data: neem een hoop data, laat er algoritmes op los en ga verbanden aantonen. Zo betalen mensen die wonen op een huisnummer met toevoeging bijvoorbeeld een hogere verzekeringspremie omdat zij gemiddeld meer schade opgeven. En mannen die hun vrouw iedere ochtend een afscheidskus geven, leven gemiddeld 5 jaar langer. Waarom? Geen idee. “Niemand weet waarom… maar het is wel zo”.

Horror en hoop

Veel big data-verhalen hebben een hoog Big Brother-gehalte. Zo vertelt Keusters dat de gemiddelde Chinees 4 tot 6 uur per dag met zijn telefoon bezig is en dan vooral op WeChat. Met dit programma kun je natuurlijk chatten, maar ook producten kopen, een taxi roepen, geld sparen of je telefoon “shaken” om contact te leggen met andere mensen die op dat moment ook hun telefoon “shaken”. Het wordt eng wanneer Keusters vertelt dat de Chinese overheid een flink vinger in de pap heeft en wil gaan werken met een puntensysteem. Kom je onder een bepaald aantal punten, dan is een overheidsfunctie voor jou niet meer weggelegd en wie weet wat de volgende stap is. Het slaapliedje dat pianist Dave Hanhart erbij speelt, verhoogt het gevoel van onrust.

Maar er is hoop. Door big data kunnen er straks auto’s rijden zonder bestuurder die minder ongelukken veroorzaken. En big data kan helpen bij de bestrijding van ziektes. Supercomputer “Watson” gebruikt big data om efficiĆ«nte en gerichte behandelingen voor kanker te vinden. Dat is een van de manieren waarop Keusters, die zelf kanker overwon, het enorme potentieel van big data blootlegt.

Staande ovatie

Een staande ovatie van het publiek was zelden zo gemeend als na Bakken met data. Niet vanwege de inhoud, maar vanwege de manier waarop Keusters het verhaal brengt. Toegankelijk, simpel en met veel persoonlijke noten. Vanaf het eerste moment krijgt hij de zaal met zich mee, van meezingen met “Zing, Vecht, Huil, Bid” tot reacties uit het publiek op vragen. Het wat sentimentele einde van de voorstelling zij Keusters vergeven, want het past bij de persoonlijke benadering en maakt de cirkel rond.

Lees meer over Harrie Keusters op zijn website.



Share |

Gerelateerde artikelen