Recensie: Husbands and Wives door TGA

26 juni 2016, 23:02 | Jeroen

Het Holland Festival zit er al weer op en de Toneelgroep Amsterdam kon uiteraard niet missen op dit jaarlijks prestigieus cultureel bal in Amsterdam. Gekozen is voor een toneeladeptatie van de film Husbands and Wives van Woody Allen.

Het script is vertaald door Rik van den Bos en de regie is in handen van Simon Stone. Hij regisseerde in 2014 Medea voor de Toneelgroep Amsterdam.

In de hoofdrol Ramsey Nasr en Halina Reijn als Gabe en Judy. Het koppel stelt zich geen vragen bij hun samenzijn. Dan komt een bevriend stel langs voor een dineer. Sally en Jack (Marieke Heebink en Aus Greidanus Jr) vallen gelijk met de deur in huis. We gaan uit elkaar.

Dit maakt meer los bij Gabe en Judy dan bij Sally en Jack zo lijkt het. Terwijl zowel Sally als Jack proeven aan de ‘vrijheid’ en nieuwe liefdes ontdekken, geeft het Gabe en Judy een nieuw perspectief. Wat als wij uit elkaar zouden gaan en die vrijheid zouden hebben?

Scenografie

Zoals altijd is de scenografie bij de Toneelgroep Amsterdam geniaal. Het begint met een berg meubels in het midden van het toneel. Gaandeweg de voorstelling geven de spelers zelf vorm aan de omgeving door met de meubels verschillende ruimtes te creƫren. Door deze constante actie krijgen de dialogen meer diepte en ontstaat een dynamiek die veel mogelijkheden biedt. Voor komische momenten bijvoorbeeld, zoals wanneer de ex van Judy de ontmoeting tussen haar en Jack omschrijft. Een van de vele rollen van Robert de Hoog in het stuk. Hij weet alles wat ze doet en zegt belachelijk te maken en daarmee zijn pijn te banadrukken.

Het stuk zit er vol van. Herkenbare en pijnlijke situaties voor iemand die in een landurige relatie heeft gezeten. Subtiel en scherp. Juist daarom is het grappig. Juist daarom is het interressant en geen klucht.

Woody Allen

Hoe vertaal je een Woody Allen film naar het toneel? Hoe zorg je ervoor dat de specifieke Allen maniertjes overkomen? Zeker in het begin van het stuk zie je hoe de korte en scherpe dialogen en de reacties worden gekopiƫerd om de spelers in het vel van de meester te doen kruipen. En het werkt. Het gaat om serieuze relationele zaken, maar door de scherpe dialogen en de soms baldadige situaties blijft het licht en vooral erg grappig.

Dat er acteurs in meespelen als Ramsey Nasr en Halina Reijn helpt uiteraard ook. Zij verkeren precies in de juiste periode van hun carriere om dit soort rollen de compexiteit en diepte te geven die het nodig heeft.

Vanaf 28 september weer te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Check hier de speellijst.



Share |

Gerelateerde artikelen