Gala van het Nederlands Theater

12 september 2016, 09:17 | Jeroen

Zondag 11 september zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam de VSCD Toneelprijzen uitgereikt. Hans Kesting ontving de Louis d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol. Wine Dierickx ontving de Theo d’Or.

Kings of War

De jury over Hans Kesting’s rol van Richard III in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam: ‘Kesting voegt zich vrijwel onzichtbaar in de krokodillenvijver van de macht. Eenmaal aanwezig is hij niets ontziend en genadeloos in vraatzucht naar een allesverslindende alleenheerschappij. Hij lapt niet alleen de heersende moraal van het Engelse hof aan zijn laars, maar ook alle regels van de voorstelling. Het acteurschap van Kesting levert altijd een plus op in de voorstelling, wat hij toevoegt aan energie is onvoorstelbaar. Hans Kesting is iemand voor wie je naar een voorstelling gaat – en hij verblufte de jury twee keer dit seizoen in zowel Kings of War als in De Welwillenden.’

Angels in America

Het is de tweede maal dat Kesting de Louis d’Or in ontvangst neemt. Ook voor zijn vertolking van Roy Kohn in Angels of America (regie Ivo van Hove) ontving Kesting in 2008 de Louis d’Or.

Kings of war
Kings of war is een compilatie van Henry V, Henry VI en Richard III. Drie stukken waarin William Shakespeare, in de lezing van regisseur Ivo van Hove, het politiek leiderschap centraal stelt. Als leiders in tijden van politieke instabiliteit en oorlog vertonen zij opmerkelijke verwantschappen met wereldleiders van nu. Kings of war is geen historische reconstructie, maar een voorstelling over macht, ambitie, leiderschap en verantwoordelijkheid; een voorstelling waarin leiders geconfronteerd worden met de ultieme beslissing over leven en dood van duizenden burgers en waarin zij regeren vanuit een gevoel van empathie en rechtvaardigheid of zich juist laten leiden door een ongebreidelde machtswellust.

Met Richard III heeft Shakespeare een van zijn meest complexe personages gecreëerd, een man die uitsluitend leeft voor de toekomst en nooit verantwoording aflegt voor zijn voorbije (gruwel)daden; een man zonder wortels, zonder aanvaard verleden, een man die zijn versplinterde zelfbeeld wil helen door een mateloze ambitie. Shakespeare laat Richard zijn plannen delen met de toeschouwer waardoor deze in zekere zin medeplichtig wordt of minstens een bevoorrechte getuige van de gruwelijke machinaties en afrekeningen die Richards leven uitmaken. Het trauma van de liefdeloosheid en de hunkering naar erkenning vormen de ontstaansgrond van deze meestermanipulator en moordenaar. Het koningschap als missie is ver weg, de hoge morele maatstaven van Henry VI eveneens. Wat blijft is het koningschap als vereffening van een openstaande schuld: Richard III wil de wereld laten boeten voor het hem aangedane onrecht.

Kings of war staat van 13 t/m 29 april in de Stadsschouwburg Amsterdam.



Share |

Gerelateerde artikelen