Coppelia: Nationale Ballet

1 november 2016, 11:43 | Jeroen

Coppelia, het kleurrijke feelgood ballet voor de hele familie, keert in de maand december terug bij Het Nationale Ballet. Het magische verhaal van Zwaantje die haar grote liefde dreigt kwijt te raken aan Coppelia, de mysterieuze muze van Dr. Coppelius werd in 2008 fantasierijk tot leven gebracht door choreograaf Ted Brandsen, librettiste Janine Brogt en striptekenaar, schrijver en illustrator Sieb Posthuma. Eerste solisten Igone de Jongh en Daniel Camargo zullen de première dansen op zaterdag 10 december.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website

Het verhaal

Coppelia vertelt het verhaal van Zwaantje die het – om haar grote liefde Frans niet kwijt te raken – opneemt tegen Coppelia, de mysterieuze muze van Dr. Coppelius. Al gauw blijkt dat er veel meer speelt dan alleen de strijd tussen twee liefdesrivales. Coppelia is een echt ‘feelgoodballet’, waarin de ware liefde overwint, maar dan wel in een eigentijdse en fantasierijke versie van het aloude sprookje. De maakbaarheid van schoonheid en het vinden van de waarheid achter schone schijn is bewaard gebleven.

Sieb Posthuma creëerde een kleurrijke en magische wereld, waarbij de toeschouwer het gevoel krijgt een prentenboek binnen te stappen, mede dankzij de fantasierijke en ‘retro-futuristische’ balletkostuums van ontwerper François-Noël Cherpin.

Ted Brandsen en Janine Brogt transformeerden het laboratorium tot een kliniek waar botoxbehandelingen en borstvergrotingen worden uitgevoerd. Op toneel is geen folkloristisch dorpje te zien, maar een sportschool en een juicebar, met personages die zo uit een stripboek zouden kunnen komen.

Het laatromantische comédie-ballet Coppelia ging in 1870 in première in de Parijse Opéra, in een choreografie van de destijds zeer populaire Arthur Saint-Léon op muziek van Léo Delibes en is gebaseerd op het verhaal Der Sandmann van E.T.A. Hoffmann. Er zijn talloze versies en bewerkingen van het ballet, waaronder ook enkele verfilmingen.

Coppelia

choreografie: Ted Brandsen
muziek: Léo Delibes – Coppélia (1870)
decorontwerp en concept kostuums: Sieb Posthuma
kostuumontwerp: François-Noël Cherpin
libretto en dramaturgie: Janine Brogt
lichtontwerp: James F. Ingalls

muzikale begeleiding door Het Balletorkest
o.l.v. Koen Kessels

Foto campagnebeeld Igone de Jongh & Edo Wijnen door Petrovsky & Ramone.



Share |

Gerelateerde artikelen